Vagues a Trefilats Gabarró

Un mes de vaga indefinida tots els dimarts i dijous han estat suficients per aconseguir pràcticament el 90% del que exigia la plantilla.

Després de quatre jornades de vaga indefinida convocades els dimarts i els dijous a la planta de Trefilats Gabarró de la Pobla de Claramunt (Anoia), una protesta iniciada el passat 4 d’abril, amb una plantilla de 78 treballadors. Al voltant de 50 vaguistes, tot i tractar-se de treballadors històricament aliens a les mobilitzacions degut a la inactivitat sindical per part de les seccions sindicals de CCOO i UGT, afronten el conflicte amb actitud i serenitat.

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és imagen-2-1024x768.png

Des del principi, la imatge que ofereix la direcció de Gabarró és absolutament irresponsable i incoherent acomiadant a dos treballadors en el decurs d’una mediació independentment de la decisió que poguessin hagut prendre els treballadors davant l’última proposta.

Irresponsabilitat i negació al conflicte, davant la intenció d’absorbir el 30% d’un plus voluntari a una part de la plantilla. A Això, se li ha de sumar la desigualtat salarial denominada paga de qualitat de 120 euros al mes, que alguns cobren i altres no. Verónica Pérez, delegada de la secció sindical de la CGT a Trefilats Gabarró, argumenta que tot i ser una empresa de plantilla reduïda, no superant els 78 treballadors, té una facturació de l’ordre de 45 milions d’euros anuals. Aquesta empresa manté, també, una segona planta a la localitat alemanya de Brandeburg, centre on els mateixos treballadors de la plantilla de la Pobla de Claramunt estan exposats a la mobilitat geogràfica, destinant-los temporalment al centre alemany gairebé sense remuneració i amb dietes irrisòries.

Un mes de vaga indefinida tots els dimarts i dijous han estat suficients per aconseguir pràcticament el 90% del que exigia la plantilla. Independentment de les causes econòmiques que varen motivar aquesta vaga, volem deixar constància que les exigències del Comitè de Vaga i dels treballadors i treballadores en el seu conjunt han passat en tot moment per equilibrar les diferències salarials que existien entre uns i altres. En aquest sentit, la secció sindical de CGT a Trefilats Gabarró es mostra satisfeta en haver mantingut en tot moment la plantilla unida i, sobretot, solidària per aconseguir un dels objectius fonamentals, l’anomenada “paga de qualitat”.

La Direcció es compromet a abonar les quantitats absorbides entre gener i abril d’enguany, i no podrà absorbir-les durant els cinc anys vigents de l’acord. Destaquem també una paga complementària vinculada a la competitivitat en tres trams pel valor de 480, 600 i 720 euros anuals.

Pel que fa als dos companys de contracte d’obra i servei acomiadats just en la mediació abans de l’inici de la vaga, dir que, tot i no quedar reflectit al document de l’acord, la Direcció de Gabarró va deixar constància davant els assessors de les diferents seccions sindicals presents que seran contractats de nou, un cop es reactivi l’activitat laboral.

Des del Sindicat del Metall de la Federació Comarcal de l’Anoia valorem positivament l’acord ratificat a l’Assemblea de Treballadors, i felicitem a aquesta per l’entrega i la lluita en aquest conflicte finalitzat el dia d’avui.

Sindicat del Metall de la CGT Anoia.