ATENTO o com desmantellar els centres de treball

Una decisió (in)esperada

El passat juny, amb nocturnitat i traïdoria, Atento —empresa estatal de teleoperadores— va demanar una reunió urgent amb RRHH i els sindicats. Van comunicar l’inici d’un procés de Modificació Substancial de les Condicions de Treball (MSCT) i mobilitat geogràfica estatal sense més informació fins a constituir la mesa negociadora. L’empresa va començar ocultant informació sobre com afectava la plantilla, els centres o els serveis.

Llegeix més

La importància de fer més vagues ofensives

Fem poques vagues i n’hauríem de fer moltes més.

Més enllà de que sigui un posicionament ideològic o vital, és una evidència pràctica que la majoria de les vagues que es fan, en certes condicions, funcionen. I si la majoria funciona, per què no en fem més? Aquí està el punt d’inici que cada secció hauria de reflexionar, és una situació que interpel·la a totes i cadascuna.

Llegeix més

SECOMSA o el pols guanyat a l’empresa

Victòria sindical històrica al Baix Camp després de 25 dies de vaga indefinida

Matinada del 2 de setembre, Botarell, Baix Camp. Els treballadors de l’empresa pública Serveis Comarcals Mediambientals, SA (SECOMSA), que es dedica a la recollida de residus a la comarca, es comencen a concentrar davant la porta d’entrada a la planta de tractament. És negra nit però ja fa temps que crema la ràbia i indignació davant una direcció de l’empresa que porta gairebé dos anys bloquejant la negociació del nou conveni.

Llegeix més

Universitat, treball precari i falsos autònoms

Falsos autònoms sostenint la UOC

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) utilitza una plantilla de més de 6.000 professors i professores mitjançant contractes mercantils que anul·len drets laborals i permet evitar pagar cotitzacions a la Seguretat Social. Aquest professorat és classificat com a Professorat Docent Col·laborador (PDC), a qui convoquem per a la lluita per la seva laboralització, és a dir, la seva contractació indefinida com a treballadors amb totes les garanties i drets.

La UOC és coneguda com la universitat capdavantera en educació a distància a Catalunya, amb projecció internacional, especialment cap a Amèrica Llatina. En algunes de les titulacions, aquesta universitat es mostra cap a l’exterior com una entitat compromesa amb els drets laborals, denunciant les condicions de contractació de plataformes com Uber, Glovo o Deliveroo. En diversos projectes de recerca i de publicacions digitals, la UOC ha denunciat en aquestes companyies la figura del fals autònom: un treballador que, en comptes de ser incorporat per un contracte laboral, és vinculat mitjançant un contracte mercantil. Això implica no retallar, sinó eliminar de facto, tots els drets laborals del treballador en considerar-lo sobre el paper com un petit empresari.

Llegeix més

El nostre sindicat: SEGAP Barcelona

El llegat anarcosindicalista

Històricament, els àmbits professionals i els sectors que formen el nostre sindicat han estat molt presents a la CNT. Algunes de les figures més importants de l’anarquisme del segle XIX eren treballadores dels nostres sectors, com podrien ser Anselmo Lorenzo o Josep Llunas. També podríem destacar a Enric Moneny, que va presidir la Secció de Dibuixants, Pintors i Escultors del Sindicat Únic de Professions Liberals (anomenada a vegades simplement “Dibuixants CNT”), o Carme Millà, una de les poques dones cartellistes de la Guerra Civil espanyola.

Evidentment, la dictadura i repressió franquista van debilitar molt tota la militància i l’arrelament anarcosindicalista. Un dels sectors on la CNT va aconseguir reorganitzar-se durant les darreres dècades del franquisme va ser als cinemes. Va obtenir molta força, tant entre les projeccionistes com entre les taquilleres i altres treballadores d’aquests espais recreatius. Aquest és l’origen del Sindicat d’Espectacles Públics de Barcelona, quan ja va ser possible la legalització.

Llegeix més