IA: Una qüestió social, una qüestió sindical

Avi de la Kabra i Sindicat d’espectacles, arts gràfiques, audiovisuals i paper (SEGAP)

Il·lustracions: Sergi San Julián / SEGAP

“Si permetem l’apropiació del treball creatiu de tots en benefici de la tecnologia, la qual passarà a competir directament contra ells en els seus mateixos mercats, causarem un dany indicible a la tenacitat que les persones posen a la seva feina.” Steven Zapata

Llegeix més

Beneficis milionaris contra la salut

L’Avi de la Kabra

L’abocador de Can Mata. Beneficis per uns, mala salut pels altres
Plataforma Aturem Can Mata

Imagina l’èpica lluita de dècades d’unes veïnes anònimes contra els interessos de l’Administració Pública i un Goliat corporatiu. Això resumeix aquesta història. No es tracta de muntanyes de deixalles i males olors mentre surts a passejar un diumenge al matí amb la teva família: la salut de prop de 50.000 persones està en joc, juntament amb la contaminació ambiental i del subsòl.

Llegeix més

El mòdul de dones al CIE de Zona Franca: violència masclista i racista institucional

Internacionalisme – Acció Social CGT Catalunya

Els Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) són una baula més del sistema de repressió i sotmetiment de les persones migrants i formen part de les “fronteres internes” que configuren les polítiques migratòries. Cal recordar que la seva funció declarada és empresonar les persones migrants detingudes per “no tenir papers” fins que són expulsades del país, o en cas que això no sigui possible, fins que són alliberades al cap de dos mesos generalment amb una ordre d’expulsió que dificulta les possibilitats de regularització futura.

Llegeix més

Obrim Fronteres contra l’explotació i el racisme institucional

Gemma Parera i Rosalia Molina, Ensorrem fronteres – CGT Catalunya

La Caravana Obrim Fronteres denuncia els assassinats a Melilla, i a tota la frontera sud, i l’explotació i racisme institucional cap a les persones migrants

La Caravana Obrim Fronteres —com a espai de denúncia itinerant format per diferents col·lectius de la península, entre ells CGT, i d’Itàlia (amb Carovane Migranti)— ha iniciat enguany el seu recorregut a Melilla el 24 de juny, just un any després d’una massacre en què van morir 37 persones que intentaven saltar la tanca i 77 segueixen desaparegudes. També s’ha recorregut Màlaga, Salobreña i Almeria, on s’han denunciat les condicions d’extrema explotació laboral —amb salaris de 3 i 4 euros l’hora— i d’habitatge precari de les persones migrants que treballen i viuen sota plàstic. El trajecte ha finalitzat l’1 de juliol a València mostrant els mecanismes que enforteixen el sistema de repressió migratori com el negoci de fronteres i el CIE. Han estat nou dies en què la caravana ha reflexionat i reivindicat en clau de drets, de dignitat i també de memòria i de solidaritat.

Llegeix més

L’antiga Central Tèrmica de Cercs: monstres que no moren mai

Martina Marcet, Plataforma Antiincineradora de Cercs

Hi ha monstres que reneixen de les cendres. I a Cercs, l’octubre del 2019 va ser exactament així. 

Després d’ostentar el títol de primer delicte ecològic de l’Estat Espanyol, de l’opacitat de la seva gestió i de contaminar l’aire i el sòl de la comarca durant dècades, la central, que havia tancat el 2011, tornaria a la vida. Ara però, no per cremar carbó sinó residus.

El projecte, evidentment, anava embolcallat d’una pàtina de sostenibilitat: es parlava de producció d’energia neta a partir de l’economia circular, basada en aprofitar residus com a combustible. I suposadament a partir d’uns filtres i una tecnologia que eliminaria qualsevol tipus d’emissió. 

Evidentment, tot això eren contes de fades. El negoci es basava en «gestionar» els residus d’indústries (cobrant per aquest servei) per cremar-les, i aprofitar l’energia per produir electricitat.

Llegeix més