Desigualtat econòmica i salut

Com ens afecta la desigualtat econòmica en la salut? Els intents de suïcidi en els barris més pobres de Barcelona tripliquen la mitjana de la ciutat i són 7 vegades majors que en els barris rics. Segons l’estudi de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, en els barris on un 40-50% de la gent té problemes per arribar a final de mes, els intents de suïcidi es disparen i els problemes de salut mental es cronifiquen i medicalitzen. Segons la mateixa agència, el 2022, l’esperança de vida entre els barris més pobres, com Ciutat Vella o Nou Barris, i Sarrià-Sant Gervasi, és de 10,6 anys de diferència. Una sanitat pública saturada, malalties laborals cronificades, o l’ansietat, així com una mala alimentació i l’exposició a l’alta contaminació, apunten com les principals causes de la diferència.

Hem d’assenyalar també l’alcoholisme en els barris pobres (tot i que, segons els anàlisis de les aigües residuals, en els barris rics és on més drogues il·legals es consumeixen, com cocaïna i ketamina). L’alcohol és la droga que més problemes de salut comporta, que més addicció crea i que, casualitats de la vida, es consumeix més en els barris obrers de la ciutat.

I, com no, Espanya medicalitza la pobresa. Les persones ateses en els centres de salut que guanyen menys de 18.000 euros l’any són sobremedicades per aguantar les seves dolències i seguir sent productives. La gent precària amb salaris per sota dels 20.000€ anuals es medica més freqüentment, té prescrits més fàrmacs crònics i consumeix més pastilles per al dolor, l’ansietat o la depressió, segons les dades que Sanitat recull en Atenció Primària.

Desigualtat Econòmica i Salut: Una Relació Ineludible

A nivell global, nombrosos estudis han demostrat la relació directa entre la desigualtat econòmica i la salut. Un dels conceptes clau en aquest context és el de determinants socials de la salut, que inclouen les condicions en què les persones neixen, creixen, treballen, viuen i envelleixen, així com els sistemes establerts per afrontar les malalties.

Factors Clau que Afecten la Salut en Contexts de Desigualtat:

1. Accés a Serveis de Salut: En zones amb baixos ingressos, l’accés a serveis de salut de qualitat sovint és limitat. Això inclou llargues llistes d’espera, escassetat de professionals mèdics i infraestructures deficients. Per no parlar que la majoria de persones amb les rendes altes, tenen una mútua privada de salut.

2. Habitatge i Entorn: Les condicions de l’habitatge i l’entorn també influeixen significativament. Els barris amb altes taxes de pobresa sovint tenen pitjors condicions de vida, incloent habitatges inadequats, manca d’espais verds i altes taxes de criminalitat.

3. Estrès i Salut Mental: La inseguretat econòmica, la por a perdre la feina o a que no et renovin el lloguer, genera un estrès crònic que pot portar a problemes de salut mental com depressió i ansietat, que alhora augmenten el risc de malalties físiques. Els plans de l’ajuntament i governs per solucionar això són el foment de l’esport, els bons hàbits i la bona alimentació.

Nosaltres creiem que això són pedaços a una desigualtat crònica que cada dia va a més. Per això nosaltres proposem millorar la vida de les classes treballadores amb una reducció substancial de la jornada laboral, un augment salarial d’acord amb l’augment de la inflació i amb la recuperació d’una sanitat pública de qualitat on els metges puguin tenir més de 5 minuts per pacient. En resum, la desigualtat econòmica no només afecta el benestar material de les persones, sinó que també té un impacte profund en la seva salut. La lluita contra aquesta desigualtat ha de ser una prioritat per construir una societat més justa i saludable per a tothom.