França s’activa contra l’extrema dreta

El Consell Nacional del sindicat francès CGT, ha decidit cridar a la vaga els pròxims 20 i 27 de juny, convocant els diferents departaments i sectors que així ho creguin apropiat, sota el lema “Pa, Pau i llibertat”, per activar el conflicte davant la possibilitat que l’extrema dreta governi el país.

Les federacions sectorials més combatives, com químiques, sector agroalimentari, Electricitat i Gas o Cultura i Espectacles i funcionariat públic estatal, han demanat al Consell Nacional de CGT que ampliï a la resta de l’organització la convocatòria. Les territorials del Nord i Bouches-du-Rhône, també han convocat vaga interprofessional (general) als seus territoris. Sindicats com Solidaires també han convocat la funció pública o han engegat campanyes i mobilitzacions sota el lema Per al progrés social, aturem l’extrema dreta”.

En l’àmbit institucional, tot l’arc parlamentari d’esquerres —La France insubmisa, Els Verds, El Partit Comunista Francés i el socioliberal demòcrata Partit Socialista— s’han unit sota el nom de Nouveau Front Populaire NFP (Nou Front Popular) amb llista conjunta i amb un programa de caracter socialdemòcrata, per tal d’aturar que l’extrema-dreta governi. Retirar la reforma de les pensions de Macron i tornar l’edat de jubilació als 62 anys, retornar subvencions a l’agricultura i ramaderia o derogar la nova llei d’immigració de Macron, serien les propostes destacades del programa conjunt.

Cal destacar que fins i tot el partit més radical a l’esquerra, el NPA (partit germà d’Anticapitalistes), s’ha sumat a demanar el vot per al Nou Front Popular, així com la majoria dels sindicats estan demanant el vot explícitament per al Front Popular —cosa que feia anys que no passava amb cap partit, més enllà de dir «cap vot a l’extrema-dreta».

Com a curiositat política també cal destacar que l’organització anarquista més gran de França, La Union Comuniste Libertaire, amb diferents nuclis arreu del territori, ha demanat excepcionalment el “vot tàctic per al Front Popular” per tenir un respir, després dels cicles de lluita encara massa recents, i per preparar el contraatac.

La dreta macronista i l’extrema-dreta, però, ja han engegat la seva maquinària de propaganda i estan acusant els representants del Front Popular de defensar els criminals de les banlieues obreres, de defensar les ocupacios il·legals de pisos, o acusant a destacats militants d’antisemites per defensar la fi del genocidi a Palestina. Fonts consultades preveuen que la “màquina del fang” i els “bulos” començaran a fer bullir xarxes socials i mitjans de comunicació per destruir la legitimitat i les propostes polítiques del Nouveau Front Populaire.

Restem a l’espera del que pugui passar en les següents setmanes, de com el poble francès es defensarà de l’extrema-dreta i del turbo capitalisme de Macron i, sobretot, del desenllaç final d’aquestes eleccions.