El TJUE declara que la invalidesa no és causa d’una extinció de la relació laboral

Un fantasma recorre les relacions laborals, el fantasma de la sentència del TJUE (Tribunal de Justícia de la Unió Europea) que declara l’obligació de l’empresa d’ajustar el lloc de treball als treballadors que han estat declarats en situació d’incapacitat permanent. Als despatxos d’advocats d’empresa es fan tenses reunions monotemàtiques per analitzar la situació, i als Jutjats comencen a acumular-se les demandes, mentre el Govern espanyol prepara una nova llei per adequar-se a la doctrina comunitària que a data d’avui encara no se sap quan entrarà en vigor ni quin serà el seu redactat definitiu.

Llegeix més

Breu guia d’autodefensa contra les empreses contractades per controlar la baixa

Abans d’analitzar aquesta realitat, és important destacar que no s’ha de confondre les empreses que analitzarem en aquest article que estan contractades per «controlar» les situacions d’Incapacitat Temporal dels treballadors amb les Mútues Patronals, entitats col·laboradores de la Seguretat Social (Mútual Cyclops, FREMAP, Mútua Universal,…). Les Mútues patronals tenen un règim jurídic totalment diferent a les que analitzarem en aquest article i poden donar l’alta en cas de baixes professionals, i també en cas d’inassistència a citacions de baixes comunes, i poden fer proposta d’alta argumentada a l’ICAM.
Llegeix més

L’Impacte de la Intel·ligència Artificial

Marta Navarro i Mireia Martin
Dones Llibertàries

La IA té el potencial d’incrementar significativament la qualitat de vida de les persones. A l’atenció mèdica, pot facilitar els diagnòstics amb l’extracció de característiques d’imatges, i en la indústria del transport, el reconeixement de la veu permet atendre trucades sense que calgui apartar la vista de la carretera. Amb aquest avantatge tecnològic, sorgeixen inquietuds sobre com pot influir en la igualtat de gènere i en la classe treballadora.

Llegeix més

Els canvis en la cotització a temps parcial

Àlex Tisminetzky

La recent entrada en vigor l’1 d’octubre de 2023 del Reial Decret Llei 2/2023 ha generat cert seguiment mediàtic, malgrat no sempre de forma acurada al que diu la norma. Aquesta nova llei reforma un cop més la cotització a temps parcial, i en aquest article intentarem explicar fins on arriba la modificació i les seves possibles conseqüències, tenint en compte que un 80% de les persones que treballen a temps parcial són dones, a més de patir salaris més baixos i períodes de cotització més curts.

Llegeix més

PAUTES D’ACTUACIÓ PER FER FRONT ALS RISCOS PSICOSOCIALS 

Joan Bonada, Delegat de Prevenció (Secció sindical de la Zona Franca al TSC)

Quan parlem dels riscos psicosocials encara hi ha molt desconeixement, especialment perquè fins fa poc no s’havien considerat amb la mateixa dimensió i importància d’altres riscos que afecten la nostra salut. Poc a poc, però, anem prenent consciència d’aquests aspectes, en un moment en què el sistema sanitari i molts altres sectors laborals imposen condicions laborals incompatibles amb la nostra salut mental i dignitat com a professionals: sobrecàrrega de feina, manca de formació, horaris incompatibles amb la conciliació familiar, poca claredat a l’hora d’executar tasques, lideratges basats en la imposició i la prepotència (lideratges d’estil dictatorial), contractes precaris, jornades interminables, assumpció de feines que no ens corresponen per contracte o categoria professional, etc.

Llegeix més