Dolors Marín: “L’esforç pel saber ha caracteritzat l’anarquisme català des dels inicis”

Dolors Marín Silvestre (L’Hospitalet de Llobregat, 1957) és Doctora en Història Contemporània, si bé els seus interessos tan antropològics com etnogràfics, l’han portat a estudiar des de la cultura rom a Catalunya als grups d’afinitat anarquistes o l’espiritisme. L’empremta llibertària és en tota la seva immensa obra, tan escrita, com de documentalista o conferenciant per a la recuperació de la memòria històrica. Conversem amb ella.

Llegeix més

Fonsi Loaiza. Quan els sospitosos habituals són els pirates de dalt

Fonsi Loaiza (San Fernando, Cádiz, 1990) fa periodisme i no relacions públiques; per això de seguida les mencions a Pegasus quan poso la gravadora o el «si no me meten en la cárcel» tot just després de saludar-nos. Confronta aquesta teranyina que hem anat coneixent com el Règim del 78. A Sospitosos habituals (Tigre de paper, 2024) posa el dit a la llaga al periodisme, l’Església, la monarquia… les potes del règim. I si una pota cau, diu, cau tot. Ens colem al pati de l’Ateneu Barcelonès, la casa dels senyorets, per parlar-ne.

Llegeix més

Chris Ealham, la mirada britànica a l’anarcosindicalisme ibèric

Chris Ealham va ser el primer de la seva família a anar a la universitat, on es va quedar per doctorar-se i, més tard, treballar. La seva especialitat és la història de l’anarcosindicalisme. És autor de La lluita per Barcelona. Classe, cultura i conflicte, 1898-1937 (Barcelona, 2022) i Vivir la anarquía, vivir la utopía: José Peirats y la historia del anarcosindicalismo español (Madrid, 2016).

Llegeix més