Mal d’Escola: Fer-nos la vida fàcil

Adriana Rubio

Convertir les escoles en un lloc habitable no és una tasca fàcil. La institució, amb la seva funció reproductora, actua com una piconadora. Més d’una se sentirà identificada quan dic que, a vegades, en tot el matí, no hem tingut temps d’anar ni al lavabo. Ja no dic de beure aigua o fer un cafè o una infusió. Anem d’urgència en urgència, resolent conflictes, preparant continguts, festes vàries que s’encadenen les unes amb les altres, imaginant noves activitats engrescadores, fent sortides i tallers, coordinant-nos amb professionals externs, trucant a famílies que han oblidat l’autorització, atenent l’alumnat de pràctiques i tantes altres coses que em deixo d’escriure.

Llegeix més

Salvador: 50 anys amb tu, 50 anys sense oblit!!

Memòria Llibertària

UN RECORD LLIBERTARI AL COMPANY SALVADOR PUIG ANTICH

Un 2 de març del 1974, la dictadura franquista agonitzava i moria matant. Matant el llibertari Salvador Puig Antich, a la presó Model de Barcelona, a garrot vil. El Salvador, jove antifranquista i activista anarquista del Moviment Ibèric d’Alliberament (MIL), va ser detingut el 15 de setembre del 1973 en una acció repressiva i, després de passar per la farsa del judici militar, assassinat.

Llegeix més

Mal d’escola: No perdre el sud

Toni Àlvarez

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic, l’anomenada OCDE, ha fet la seva avaluació d’una vuitantena de països socis i col·laboradors, l’informe PISA. Estic convençut que si estàs llegint aquesta columna, i en aquesta revista, saps què és l’informe PISA i a què es dedica l’OCDE. Miraré de no caure en l’error en fer una esmena a la totalitat a dita avaluació, però sí en contextualitzar el valor d’una fotografia (prova) feta a una mostra petita d’estudiants, grups de 42 examinats d’entre 150 i 190 instituts del país, entre 6300 i 8000 alumnes, podeu triar si Espanya o Catalunya, el percentatge de mostra és molt baix en les dues opcions. I és que l’informe PISA no avalua alumnes sinó que “comprova l’eficàcia dels sistemes educatius enfront de la vida i el món laboral.” 

Llegeix més

Jacinto Toryho, la veu de la revolució

Miguel Fernández Barreira

A dia d’avui el nom de Jacinto Toryho resultarà desconegut per gran part de la població de Barcelona i Catalunya. Però a l’estiu del 1936 la situació era molt diferent. Aleshores, la seva veu va contribuir a reanimar la ciutat després de les violentes jornades posteriors al 18 de juliol. Ell i els seus companys del grup “A” de la FAI, van treballar aquells dies per tornar la normalitat a una ciutat que, de tota manera, ja no podia ser la mateixa. Amb un equip de megafonia ambulant van recórrer els carrers cridant a recuperar el diàleg interromput i transmetent les consignes de la CNT, amb l’objectiu de ressuscitar la ciutat.

Llegeix més