Comunicat de la Secció Sindical de la CGT a SMATSA

Des de la secció sindical de la CGT a SMATSA volem comunicar el següent:

La convocatòria de vaga llençada pels sindicats CCOO i UGT ha estat convocada sense haver estat consultada prèviament amb la resta dels delegats del Comitè d’Empresa, de CGT i d’USOC, a més, a esquenes de la plantilla. Aclarir que, el Comitè de SMATSA, es composa de 13 delegats: 4 d’UGT, 4 de CCOO, 4 de CGT i 1 d’USOC.

Des de que l’Ajuntament de Sabadell va començar a posar en dubte el servei que se li estava donant a la ciutat (tot emmarcat en els escàndols judicials del cas Mercuri, concretament a la peça 28 del mateix, on s’imputa la direcció de SMATSA), i va fiscalitzar el contracte de l’empresa controlant les actuacions en el servei de recollida d’escombraria i de neteja viària, així com, fent auditories sobre la facturació dels anys 2014, 2015 i 2016. Des d’aquell moment la direcció de l’empresa s’ha dedicat a estendre la por, a crear inquietud i a perjudicar la plantilla de forma directa (mitjançant amenaces d’ERO’s, Modificacions Substancials, pèrdues de llocs de treballs i amenaces d’impagament de nòmines). I al poble de Sabadell de forma indirecta (mitjançant un servei deficient).

Aquesta direcció en completa sintonia amb els suposats sindicalistes de CCOO i UGT, ara es treuen de la màniga una vaga que suposadament els hi ajudi en la negociació de les formes de pagament, així com en els mètodes de facturació dels serveis, que està duent contra l’Ajuntament de Sabadell. Tot i que està clarament encaminada a participar en el context de la campanya política que es durà a terme.

Resultat d'imatges de smatsa sabadell cgt

Sabem que la força que té una vaga de neteja, tant a nivell econòmic com a nivell polític. I creiem que aquesta vaga és una farsa, perquè tant les formes com el fons són una falta de respecte a la plantilla. Munten una assemblea, quan a esquenes de tots ja tenen una vaga sol·licitada amb els seus dies concrets, etc. A posteriori, convoquen, al carrer, on no es pot debatre, a crit pelat i mà alçada (inclús davant l’oficina) per anar a una vaga, ja decidida prèviament per ells. ´

D’aquí la casi nul·la assistència i l’emprenyament e incomprensió general de gairebé la totalitat de la plantilla. Només han assistit una quarantena de persones dels 400 treballadors, el que demostra el cansament, la desconfiança i el refús de la plantilla davant les maniobres d’instrumentalització i manipulació per part de la Direcció. Pel que els plantejaments esgrimits per CCOO i UGT per la convocatòria d’aquesta vaga, en una suposada defensa de les condicions laborals i cerca d’un acord dintre del conflicte Ajuntament-Empresa, que segons ells pot perjudicar la plantilla. Són arguments peregrins, a l’igual que la moció presentada, la qual no es pot dur a terme en termes legals o escrits, i que l’únic que pretén és estendre la por entre la plantilla, com peons en un taulell d’escacs d’aquest conflicte, i al servei dels interessos de la Direcció en mig d’una campanya política.

Resultat d'imatges de smatsa sabadell cgt

Des de CGT mai hem volgut participar d’aquest conflicte, i molt a pesar de que se’ns retirà el suport per part d’aquests sindicats a la direcció del Comitè (al ser la nostra, la força sindical més votada a SMATSA), arrel de que l’Ajuntament anuncià la fiscalització del contracte. Sempre, igualment, ens hem mantingut al marge, ja que en 14 anys liderant el Comitè d’Empresa sempre hem aconseguit mantenir la unitat d’aquest i de la plantilla. I aquesta ha estat i és, entra d’altres, una dels nostres objectius.

Repetim, no aconseguim entendre-ho, més quan s’ha parlat amb l’empresa per part del govern municipal i s’ha donat un calendari de pagaments per que es pugui pagar la plantilla:

Rebrà les liquidacions a 30 dies màxim (com als últims mesos), fins l’entrada del nou govern, així com pagaments que hi havia pendents.

S’ha abonat la compensació abans retirada del 2016. I se li anuncia que tant les sancions de 2015 com de 2016 estan en període voluntari, per a que pugui pagar-les a terminis.

Des de la CGT, es va promoure el passat gener la denúncia del conveni col·lectiu (perquè tocava), i es va parlar amb l’empresa, per mentre aquesta tingués problemes econòmics, poguéssim parlar i enfocar-nos més en els temes socials. Es va fer entrega a la Direcció i sindicats de la nostra plataforma reivindicativa. Des de llavors, aquests suposats defensors de la plantilla són el principal obstacle a l’hora de plantejar una assemblea unitària, on discutir i votar una plataforma de conveni per tota la plantilla.

Des de la CGT acceptarem anar a plens, participar en vagues en plena campanya municipal, tot i que creiem que hi ha altres alternatives, i anirem on s’hagi d’anar, sempre i quan sigui un mandat de la plantilla i es faci amb la seva participació i debat previ, i no de forma pretensiosa i interessada per uns pocs.

Atentament, Secció sindical de CGT a SMATSA.

Resultat d'imatges de smatsa sabadell cgt