Amazon: un assalt sindical al capitalisme de plataforma

Ignasi Escudero

Entrar al web, seleccionar un producte, pagar-lo i esperar que te’l portin a casa en molt poc temps. Amazon porta anys plantejant un procés aparentment senzill que genera beneficis milionaris i de pas escanya a una competència que no li pot seguir el ritme, especialment el comerç local. No ho fa a qualsevol preu. L’empresa fundada pel magnat estatunidenc Jeff Bezos demostra un respecte mínim cap als drets dels treballadors. Per plantar cara, la secció sindical de la CGT a Amazon a Barcelona – amb tot just un any i mig d’activitat – ha començat un assalt al capitalisme de plataforma exprés.

Concentracions a tot l’estat

Aquest estiu les plantilles de diversos centres logístics d’Amazon a tot l’estat van concentrar-se de manera coordinada els dies del ‘Prime’, un esdeveniment de l’empresa per incrementar les ventes. Uns dies abans un treballador de Múrcia va patir una paràlisi parcial del cos mentre era a la feina. L’infermera del centre va determirnar, després d’un primer examen mèdic, que podia tractar-se d’un ictus. En comptes d’avisar els serveis mèdics i traslladar-lo en ambulància, l’empresa va preferir demanar-li un taxi i deixar-lo a la porta del centre de salut.

Un detonant que ha donat força a denunciar la precarietat en l¡àmbit de la salut laboral que viuen. “Amazón té greus problemes a l’hora de reconèixer accidents i malalties laborals”, explica Txema Bernal, delegat de CGT a Amazon a Barcelona. Bernal i altres companys de la secció sindical han posat el focus en aquest tema: acompanyen els treballadors a l’infermeria, a la mútua i els assessoren per fer el canvi de contingències. “En la nostra feina fem molts moviments repetitius que generen problemes de salut musculars i als ossos. Amazon no ho està reconeixent com a malalties professionals”, denuncia.

Algoritmes opacs

Les vulneracions laborals d’Amazon no es limiten a l’àmbit de la salut laboral. La intel·ligència artificial i els algoritmes han estat una de les palanques empresarials per impulsar el seu negoci amb més ombres que llums. El passat mes de setembre la Comissió Federal de Comerç dels EEUU va denunciar la companyia per un algoritme secret que inflava els preus de la competència a la vegada que n’abaixava els propis. Una pràctica monopolística –sumada a d’altres- per la qual l’empresa ha de respondre judicialment també a Europa.

Però les ombres no s’acaben aquí. Els algoritmes i l’IA també s’utilitzen a l’hora de distribuir les tasques de treball, moure els treballadors d’un lloc a un altre o establir els estàndards de productivitat. “L’empresa no dona cap informació de com s’utilitzen aquests algoritmes – explica Bernal-. S’estan utilitzant per justificar amonestacions, sancions per baix rendiment i fins i tot acomiadaments”. Tot i que es troben amb l’obligació de rendir comptes davant dels treballadors, l’empresa manté una política opaca i de porta tancada.

Sindicats de la patronal

Fins ara el centre logístic d’Amazon Barcelona 1, un dels dos centres més grans de l’empresa a Catalunya, s’havia trobat unes forçes sindicals seguidistes i amb posicionaments propers a la patronal. Sense anar més lluny, CCOO va signar un acord amb l’empresa acceptant que es treballés els caps de setmana, unes condicions que no estaven recollides en el conveni.

L’empresa, que ha triplicat els seus beneficis trimestrals a l’acabar el 2023, volia apretar més les tornes i ho va fer amb la complicitat dels que havien de representar els treballadors. Pocs mesos després les eleccions al comitè d’empresa van fer desaparèixer CCOO, que fins al moment n’havia tingut la majoria absoluta. En aquells comicis CGT es va presentar per primera vegada i va obtenir 5 delegats, sent la tercera força i aconseguint la presidència.

Bernal va durar pocs mesos al càrrec: “Ens hem trobat amb seccions sindicals que es reuneixen habitualment amb l’empresa, d’esquenes al comitè. Amazon utilitza aquestes trobades per oferir millores que les seccions venen com a victòries pròpies. Nosaltres no entrem en aquest joc”.

Viatges pagats per Europa, alliberats que no entren a treballar, pactes a les esquenes del comitè i altres “corruptel·les” que han portat a la secció de CGT a enfortir la seva acció sindical cap als companys i perdre el mínim temps possible entre despatxos. “Nòmines mal fetes i mal pagades, acomiadaments ‘grisos’ amb l’excusa d’un baix rendiment (40 de cop al març), instal·lacions gegantines que porten a dedicar la meitat del temps de descans per anar al lavabo…”. La tasca sindical està servida. Amb un centenar d’afiliades a la secció sindical, l’assalt està en marxa.