Fer vaga per no guanyar res?

SEGAP Barcelona

Els treballadors i les treballadores del centre Besòs de Miquel y Costas & Miquel estem fent vaga cada dimecres des del dia 26 de juliol. Una vaga que s’està duent a terme al 100%, amb unitat i determinació.
Reivindiquem, entre d’altres coses, equiparar els sous dels membres de la plantilla més antics i els nous. Aquesta desigualtat la crea de manera unilateral l’empresa mitjançant acords individuals als contractes de les noves incorporacions, saltant-se les condicions pactades, en alguns casos, des de fa més de cinquanta anys. Aquesta és una estratègia clàssica de la patronal: dividir la classe treballadora de la forma que sigui: a través de privilegis, beneficis i/o fomentant visions racistes i masclistes.
Però davant d’aquestes tàctiques, al nostre centre de treball hem decidit dir prou. I hem iniciat una lluita per equiparar les condicions de totes. Això significa que els i les treballadores més antigues de la plantilla estem fent una vaga de la que, si guanyem, no n’obtindrem cap benefici directe.

Aleshores, per què l’estem fent? Per consciència de classe i perquè val la pena. Perquè no és just que una persona faci la mateixa feina que tu i cobri menys. Perquè aquest empobriment fa que gent jove, molt vàlida i compromesa, veient la situació, marxi a treballar a llocs on sigui més ben valorat el seu treball. I no cal dir que una plantilla estable millora els lligams entre les persones, el compromís amb la feina i la qualitat en les tasques diaries.
Perquè, més enllà de les diferències, la clase treballadora hem d’estar unida contra els que manen; en el nostre cas una empresa que cotitza a la borsa i guanya més de 40 milions d’euros cada any. Perquè som fortes si ens unim i demostrem que som solidàries entre nosaltres i que no ens deixem aixecar la camisa per uns senyors a qui els importem molt poc; gent avariciosa que només mira pel “benefici empresarial” sense donar valor a qui elabora el producte que els dóna els seus milionaris dividends.
I perquè, quan hi ha persones que cobren menys que tu per la feina que fas, l’empresa només pensa en com desfer-se de tu per tal de guanyar més diners. Per tant, equiparar les condicions també ens protegeix a totes.
Aquests són alguns dels motius pels quals el 100% de la plantilla fem vaga: perquè l’acció sindical i la lluita obrera és l’única manera vàlida i efectiva per defensar els nostres drets i fer-nos respectar, encara que de primeres no hi hagi res a guanyar.