VAGA AL 112

Ignasi Escudero

Germán Kupfer: “Volem un conveni propi al 112 i això passa per la internalització”

El 112 de Reus està en vaga indefinida parcial des de l’agost. Les treballadores demanen un conveni propi i la internalització del servei, un canvi que està previst als acords de govern però que l’executiu d’ERC no acaba de dur a terme. Germán Kupfer és delegat de CGT al Comitè d’empresa i treballa al 112 de Reus des de 2014.

Què ha dut al centre del 112 de Reus a la vaga?
Els motius de sempre. Principalment, estem en un conveni que no ens correspon: el de
telemàrqueting, que no té res a veure amb les emergències que atenem. És un greuge per les
treballadores que ve de lluny. El plec de condicions de la contractació del 112 defineix que el
conveni de telemàrqueting «és el més adequat», però no obliga a fer-lo servir.
La Generalitat ho posa fàcil per acollir-se al pitjor conveni?
L’empresa adjudicatària, Ferrovial, s’agafa a aquesta definició per no canviar res. També ho van
fer Grupo Norte i Atento, les empreses que havien gestionat el 112 abans. Els convé per les baixes retribucions i la manca de mesures en la PRL, sobretot en riscos psicosocials, que no són per res els mateixos que en el sector del telemàrqueting.
Què reivindiqueu?
Un conveni propi. A dia d’avui l’empresa podria fer-ho sense cap problema i la Generalitat ho permet. Però no ho farà. Volem un conveni propi i això passa per la internalització. Ara mateix s’està elaborant un conveni per a la plantilla pública del CAT112. No ens han dit en cap moment si ens hi inclouran o no. És lleig.
Quines altres mesures afecten a les treballadores del 112?
Volem eliminar la parcialitat. Actualment el 95% de les treballadores estan contractades a temps parcial. Qui vulgui, que pugui augmentar la jornada. Ara mateix està plantejada com una feina parcial, pensada per compatibilitzar amb els estudis. Cal dignificar la feina al 112, no apuntalar-la com una feina de reforç. A més, reivindiquem un augment de plantilla en totes les categories. Una de les obligacions de Ferrovial és garantir que hi hagi un coordinador per cada 8 gestors. Sovint ens trobem amb 15 o 16 gestors per coordinador, quan existeix la possibilitat que un gestor faci funcions superiors. L’empresa pren decisions que saturen encara més la plantilla i el servei. Gràcies a l’anterior vaga vam aconseguir una pujada salarial després de més de 10 anys congelat. Ara, amb el preu de la vida disparat tornem a perdre poder adquisitiu i no ho podem permetre. També cal un reconeixement de tota la jornada nocturna. Per retallar en sous i augmentar els seus beneficis l’empresa només reconeix la nocturnitat fins a les 6 del matí, quan el torn de nit acaba a les 8 del matí. Aquest 100% de la nocturnitat ja es reconeix per al personal laboral.

La internacionalització del 112 era part de l’acord de govern. Què està passant?
Va haver-hi un acord parlamentari per treballar la internalització del 112. El govern es va comprometre, gràcies a les pressions d’una vaga que va durar 7 mesos, a analitzar la viabilitat de la internalització a través d’un informe. Un estudi que havia d’estar acabat el desembre del 2022 i, com veieu, res de res. En tot aquest temps ens han donat llargues. De fet, des que vam començar la vaga ens han estat evitant. Recordem que és l’empresa pública —pertany al Departament d’Interior— més petita, amb una vintena de treballadores.
Quins són els propers passos?
L’acord de govern era per la internalització, no per estudiar la seva viabilitat. Així, l’estudi ha de detallar terminis, propostes, possibles dificultats, donar respostes a com fer-ho. No entrar a qüestionar si s’ha d’internalitzar o no. Així ho van expressar alguns grups parlamentaris quan ens hi vam reunir fa unes setmanes.
Aquest és el següent pas. Què passa mentrestant? Doncs que el març del 2024 s’acaba la licitació actual amb Ferrovial. Es pot renovar per intervals curts fins a un màxim de dos anys. S’ha de començar a fer el calendari per la internalització del 112.
Per què no s’ha afegit a la vaga l’altre centre del 112, a l’Hospitalet de Llobregat?
Creiem que per pressions internes de CCOO, que té majoria al comitè de la Zona Franca. La situació que patim als dos centres és molt similar i, en tot cas, ells estan en pitjors condicions: tenen una major rotació, més absentisme, el centre de treball és més hostil… Pensa que estan situats a la mateixa sala on hi ha una cinquantena de treballadors del SEM, en un racó.
Una altra hipòtesi és que hi ha una idea més estesa que el 112 ha de ser privat. Dels més o menys 25 anys que porta en funcionament el centre de la Zona Franca, només 2 ho ha fet com a institució pública. La resta ha estat privatitzat. Aquesta és una explicació que ens donem del per què la plantilla no ha volgut anar a la vaga. Però com deia, la veu cantant en aquest centre la porta Comissions.