Bruts a més no poder…

Coordinadora CGT Ambulàncies

Abans de començar, volem fer un aclariment, i és que no estem en contra dels protocols d’assetjament laboral, així com els d’assetjament sexual o raó de gènere, sinó al contrari: cridem a la participació per a l’elaboració d’aquests documents per part de les seccions sindicals als diferents centres de treball. Entenem que, ben utilitzats, són una eina per salvaguardar la classe treballadora. Aquí el que volem revelar és el seu ús fraudulent per part de les empreses del sector d’ambulàncies per desestabilitzar i atordir mentalment els delegats de CGT.

Ens hem trobat que algunes empreses han activat els protocols d’assetjament laboral contra els delegats de CGT d’Egara, Falck i La Pau, justament aquests últims mesos, amb l’acusació —casualment d’altres delegats d’altres representacions sindicals o persones vinculades a grups polítics anomenats liberals— d’una sèrie d’actes agafats amb pinces o sense proves fefaents. Acusacions com ara abús de poder, quan cap de nosaltres tenim llocs jeràrquics dins de l’empresa; vexacions cap a companys amb diàlegs inventats; mobbing, quan no compartim lloc de treball amb ells per diferències de torn o ubicació; etc. Què vol dir això? Que els companys han patit tot el procés dels protocols només pel simple fet de ser actius sindicalment, ja que són companys que han participat en el procés d’internalització del servei d’ambulàncies, un concurs públic molt llaminer per a les empreses privades, que han tret les urpes quan han vist que el pastís pot desaparèixer. Aquest és el quid de la qüestió. Ja no només això, sinó que han participat intensament en l’elaboració dels plans d’igualtat. Què curiós! Què hi ha més macabre que fer-los passar pel mateix procés quan ells han estat partíceps de l’elaboració d’aquests protocols. Vols caldo? Doncs tres tasses!

A simple vista, pot semblar un fet de caràcter menor, però cal donar-li la importància que té, sobretot per la salut mental, ja que parlem d’acusacions que comporten sancions disciplinàries o fins i tot l’acomiadament. Per no dir que t’acusin d’alguna cosa que no has fet i defenses, patint mesures preventives com ara separació d’espais o saltar a la palestra en les xafarderies. Ser el tema candent de l’empresa sense tenir-hi art ni part i des d’una negativa perpectiva. Per no dir que durant els processos s’han comès irregularitats, com indefensió en no saber de què se’ls acusava fins al dia de l’entrevista, la composició de comissions d’investigació que no corresponen o amb manca de formació, no respectar els terminis i dilatar els processos a la seva conveniència (passades de terminis allargant processos), denúncies prèvies que no es van tenir en compte, etc.

Una maniobra de distracció per part de les empreses i els seus col·laboradors sindicals, per distreure i atordir aquestes persones, anul·lant-les perquè només estiguin pendents de tal injustícia. Alguns companys han causat baixa durant el procés o han hagut de ser atesos psicològicament posteriorment a l’inici d’aquests processos. Per més astúcia, aquests processos no han acabat en res: les empreses saben que aquests processos acabaran sent nuls per les irregularitats abans esmentades. Per tant, tiren la pedra i amaguen la mà però mentrestant pateixen el procés injustificadament.

No per això han minvat els esforços col·lectius de la Coordinadora d’Ambulàncies de CGT per seguir amb el procés d’internalització del servei, i per donar suport als companys que han patit aquests ardits barroers es va organitzar per part de la territorial de Baix Camp-Priorat una manifestació el passat 5 d’octubre a la seu d’Egara amb el suport de les seccions sindicals de CGT Ambulàncies. La proposició de llei per a la internalització va tirar endavant a l’agost de 2022 i actualment està en fase de debat pels grups parlamentaris, pendent de la seva aprovació al Parlament a finals d’any, heus aquí la casualitat. Aprofitem l’ocasió per fer una crida a la organització perquè ens doneu suport en les properes convocatòries de manifestació; seguirem lluitant per la internalització del servei d’ambulàncies, per treure totes aquestes empreses pirates que fan negoci d’un servei essencial per a la ciutadania i que minven les condicions laborals dels treballadors a favor dels seus beneficis!