Valoració de les dues jornades de vaga de l’ensenyament públic

CGT Ensenyament

Els dies 9 i 15 d’octubre del curs 2020-2021 es van convocar des de CGT Ensenyament, juntament amb el sindicat ASPEPC-SPS, dues jornades de vaga per tal d’evidenciar el rebuig frontal a la falsa normalitat imposada pel Departament d’Educació en connivència amb el silenci dels mitjans de comunicació afins al Govern de la Generalitat de Catalunya. La primera jornada va coincidir amb una convocatòria de vaga en paral·lel de la Coordinadora de Recerca i d’Universitats de la CGT.

Des de CGT Ensenyament hem volgut posar de manifest la situació real als centres educatius i mirar de contrarestar la intenció del Departament d’Educació d’amagar sota el sobreesforç dels docents, el personal de suport i el personal administratiu, la política d’improvisació i la infradotació pressupostària que ja arrosseguem des de les famoses retallades.

Les reivindicacions principals comunicades al Departament d’Educació han estat:

1. Reducció de ràtios: 10-15 a Educació Infantil-Primària; 20 a Secundària. A escoles bressol; 5 per a lactants, 9 per a caminants i 15 per a grans.

2. Increment de plantilles necessari per reduir les ràtios sense afectar les especialitats, atenció a la diversitat i de suport als alumnes amb NEE.

3. Dotació de personal sanitari a cada centre.

4. Substitució de les treballadores vulnerables que no es poden incorporar als centres.

5. Dotació de tot el material necessari als centres (mascaretes FFP2 i pantalles facials, hidroalcohols, termòmetres).

6. Increment dels recursos necessaris per part del Departament i ens locals per garantir l’aplicació dels protocols de neteja i desinfecció als centres.

7. Permís retribuït no recuperable per a les treballadores i els treballadors amb menors a càrrec seu en situació d’espera de resultat de PCR, aïllament o quarantena.

La resposta a aquestes dues convocatòries ha estat clara i contundent. Milers de treballadores i treballadors hem tornat a fer vaga i hem sortit als carrers dels diferents territoris de Catalunya a reivindicar millores en matèria de salut laboral per tal de minimitzar l’impacte de la Covid-19 als nostres centres de treball.

Hem intentat fer visible el risc que afecta tota la comunitat educativa, des del professorat fins a l’alumnat, des de les famílies fins al veïnat i des de les escoles bressol a fins a les universitats, evidenciar que cal combatre un problema que travessa les parets de les nostres escoles.

Tot i el joc brut perpetrat pel Departament d’Educació, els mitjans de comunicació públics de Catalunya i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, tant per invisibilitzar la vaga davant la nostra opinió pública, com per contrarestar-la mitjançant uns serveis mínims abusius i decretats a última hora, l’aturada ha fet trontollar el funcionament i l’activitat diària de molts centres educatius de tot el territori.

Un fet que constata la feblesa per afrontar aquest curs, amb un elevat nombre de grups “bombolla” sense la cobertura del personal necessari. Un augment de grups que no ha estat acompanyat d’un augment de les plantilles, sinó compensat amb la desaparició de l’atenció a la diversitat i en detriment de l’escola inclusiva.

Un augment de grups sense els espais necessaris per realitzar l’activitat amb garanties, amb la ventilació adequada i mantenint les distàncies de seguretat.

Un inici de curs amb nombroses baixes i confinaments però sense les substitucions requerides i imprescindibles, a causa de la falta de personal, com diu el Departament d’Educació, però també a causa de l’absència de planificació, perquè es va obrir la borsa de substitucions el 28 de juliol de 2020, tres dies abans de les vacances del mes d’agost.

“Ara com ara, continuen la inseguretat, la vulnerabilitat i la improvisació a les aules”

En definitiva, unes mesures de planificació i de seguiment precàries en matèria de seguretat que posen en risc la salut de milers de persones.

Concentracions i accions als diferents territoris

A la Catalunya Central es va fer la concentració el dijous 15 d’octubre davant la seu dels serveis territorials de Manresa. Membres de la secció sindical van fer una acció simbòlica precintant l’edifici. La idea era denunciar la precarietat pedagògica i la manca de seguretat sanitària amb què es treballa actualment. Volíem denunciar també que la part central de la nostra tasca, la pedagògica, està sent arraconada i és secundària.

Va quedar clar que el sindicat de confrontació i present al carrer i a alguns centres, és la CGT.

A Ponent es va fer una concentració el dia 9 a les 12 h davant el Departament d’Educació fent una crida a l’afiliació i als moviments socials de la ciutat perquè hi donessin suport. Vam empaperar l’edifici amb cartells i pancartes i el vam precintar simbòlicament. I tot seguit, vam improvisar una manifestació fins a la Universitat de Lleida, on també havia vaga convocada, i vam penjar dues pancartes.

Va ser una acció que va tenir cert impacte i també vam tenir visibilitat als mitjans al llarg del dia. Vam participar tant a les ràdios com a la televisió local. Vam centrar el discurs a evidenciar la precarietat laboral, les retallades, la manca de seguretat i la pèrdua de qualitat pedagògica responsabilitzant directament al govern de la Generalitat. En general el seguiment de la vaga a les terres de Lleida va ser molt pobra i va seguir la tònica de les últimes vagues, però la CGT vam estar al peu del canó denunciant la situació.

A la ciutat de Barcelona es van fer dues accions a les seus del Consorci d’Educació i a la dels Serveis Territorials de Barcelona Comarques, els dies 9 i 15, respectivament.

Va ser una acte de protesta, simbòlic i amb la participació d’afiliades de CGT Ensenyament, de la Coordinadora de Recerca i d’Universitats de la CGT, simpatitzants dels col.lectius, així com de companys i companyes d’altres sindicats de la CGT. Es van fer dues concentracions a la plaça de Sant Jaume en una convocatòria conjunta amb l’altre sindicat i el dia 15 es va improvisar una marxa que es va acabar davant del Parlament.

Des de la CGT Ensenyament valorem positivament les jornades de vaga dels dies 9 i 15 d’octubre, si bé som conscients que el Departament continua fent cas omís de les reivindicacions de la comunitat educativa. Ara com ara, continuen les sensacions d’inseguretat, vulnerabilitat i improvisació a les aules. Per tot això, animem les afiliades de la CGT, i la resta de companyes de la comunitat educativa, a afegir-se a futures mobilitzacions i reivindicacions. Que l’excepcionalitat d’aquest curs es faci visible als centres educatius i també als carrers. Per la salut i el benestar de tots i totes, no ens aturem!