La plantilla de la Nissan es prepara per a la guerra

Redacció Catalunya

La notícia del tancament ha encès els ànims entre els treballadors i treballadores. El tancament de la factoria a la Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu deixa a 3.000 treballadors a l’atur i afectarà uns 20.000 treballadors indirectes. La multinacional ha comunicat el tancament als sindicats a primera hora del matí. 

El president de Nissan Europa, Gianluca de Ficchy, ha comunicat la seva decisió als sindicats de manera telemàtica aquest dijous, una hora abans que comparegués el conseller delegat de Nissan, Makoto Uchida. Nissan és la segona planta automobilística del país i els sindicats ja han alertat que el tancament de la planta també afectarà uns 20.000 treballadors indirectes.

La marxa de Nissan posa fi a 40 anys d’història de l’empresa a Catalunya. Les instal·lacions de la multinacional -Zona Franca, Montcada i Reixac, Sant Andreu, el centre de distribució al port i la planta de recanvis- representen l’1,3% del PIB i el 7% del producte industrial català.

La plantilla està en vaga indefinida des del 4 de maig, quan la direcció volia tornar a obrir una línia de producció per atendre una comanda de Mercedes-Benz que s’havia d’entregar a finals de mes. La planta de la Zona Franca ha anat perdent producció fins a quedar-se en un 30% de la seva capacitat i amb només tres models eNV200, Nissan Navara i Renault Alaskan. La pickup Mercedes Clase X ha de deixar de produir-se aquest més.

A hores d’ara, els treballadors i treballadores de la factoria es concentren davant de la fàbrica i tallen els diferents accessos a la mateixa. El Comité d’Empresa ha afirmat fa uns minuts davant de la porta de la factoria de no pararan les mobilitzacions i que “cremaran la Nissan si fa falta”.