Victòria sindical en Temps de Flors

Les treballadores de l’empresa de recollida i neteja viària guanyen el pols contra l’Ajuntament de Girona

Redacció

La plantilla de recollida i neteja viària de Girona va aconseguir el passat 10 de maig guanyar el conflicte que s’havia generat a l’empresa Girona+Neta arrel de les reivindicacions que les treballadores portaven plantejant des de feia mesos. Una vaga indefinida en Temps de Flors va bastar per a que Marta Madrenas, alcalde de Girona, cedís davant les reivindicacions obreres.


Feia mesos que les treballadores de la recollida i neteja viària de Girona demandaven una sèrie de millores a l’empresa Girona + Neta, una empresa de titularitat mixta, amb un 25% de capital privat i un 75 % de l’Ajuntament. Les diverses reunions entre el Comitè d’Empresa i l’Ajuntament havien quedat en paper mullat des d’inicis d’any, i havia estat impossible a arribar a cap acord. La part patronal s’havia negat en rotund a acceptar les reivindicacions de la part obrera, referents a millores salarials i millores en les condicions laborals de les treballadores, com per exemple, l’increment salarial degut a l’increment de tasques a que s’havien vist sotmeses les treballadores.

Finalment, i degut a les constants negatives per part de l’empresa, el Comitè d’Empresa anuncià el dijous dia 2 de maig la convocatòria d’una vaga indefinida, a vigílies de la principal cita turística de la ciutat, la mostra Temps de Flors. La resposta de l’Ajuntament de Madrenas fou esperpèntica, fent una crida als ciutadans i comerciants a que reduïssin la generació de residus i que, en qualsevol cas, els acumulessin als seus domicilis i establiments mentre durés la vaga.

“tot i ser la CGT la força minoritària al Comitè, un altre cop hem estat la força determinant”

tot i ser la CGT la força minoritària al Comitè, un altre cop hem estat la força determinant Així, la vaga s’inicià un x de maig, amb un seguiment pràcticament total per part de la plantilla. En poques hores, la ciutat s’estava omplint d’escombraries i les xarxes socials treien fum responsabilitzant l’Ajuntament de Madrenas.

Tant sols un dia i mig després, l’Ajuntament de Girona es va veure obligat a seure un altre cop a la taula de negociació i allò que era un rotund “NO”, impossible de fer per problemes tècnics i/o econòmics de l’ajuntament, de sobte, va ser realitzable.

El Comitè d’Empresa va aconseguir un acord que millorava substancialment tant les condicions econòmiques com laborals de la plantilla, que entre d’altres estarien:

  • Importants augments salarials, una demanda que les treballadores reclamaven des de feia mesos ja que s’estaven realitzant més feines de les que estaven regulades al conveni.
  • L’aplicació, com a índex de referència, del IPC català en el plec de condicions
  • L’increment del nombre de treballadors que poden gaudir de les vacances en períodes no compresos entre juliol i agost. La decisió dels treballadors i treballadores que tinguin fill de poder disposar dels dies de vacances com convinguin.
  • Garantir una protecció adequada per a les treballadores embarassades.
  • Formalització de contractes de relleu en aquells casos en que els treballadors desitgin accedir a una jubilació parcial.
  • Finalment, el pagament del salari dels treballadors els dies de vaga.

Tot i que el preacord està condicionat a que el nou ajuntament entrant de Girona ho acabi validant, el fet que l’acord l’hagi signat Marta Madrenas, representant de Junts pel Sí, i la resta de forces polítiques de l’oposició hagin donat suport als vaguistes en tot moment, fa que la no ratificació de l’acord per part del nou ajuntament sigui una possibilitat poc provable.

Totes aquestes millores s’han aconseguit mitjançant la vaga i l’acció directa. Segons afirma Campoy, membre de la secció sindical de la CGT, la tasca de la CGT ha estat crucial en el conflicte: “Hem aconseguit unir la plantilla i el comitè. Al comitè UGT i CCOO estaven molt dividits i eren incapaços de plantejar cap tipus de lluita. Nosaltres hem fet una feina, que és molt dura, d’unir i mantenir la unitat del comitè i la plantilla. Aquest fet ha estat importantíssim per que la vaga funcionés i es guanyés”.

Campoy ressalta que, “tot i ser la CGT la força minoritària al Comitè (format per CCOO 4 delegats, UGT 3 delegats i CGT 2 delegats), “un altre cop hem estat la força determinant”. En aquest sentit, ha estat la CGT qui ha portat la veu cantant tant a les negociacions com al carrer.

Resultado de imagen de huelga basura girona

Un altre cop s’ha demostrat que, més enllà de la seva legislació, més enllà de les eleccions sindicals i la composició del Comitè d’Empresa, ha estat determinant la voluntat i iniciativa de mobilització de la CGT que, tot i ser minoria, ha liderat la lluita dels i les escombriaires de Girona. Una vaga en temps de flors, a poques setmanes de les eleccions municipals, amb un seguiment pràcticament total per part de la plantilla, supera qualsevol legislació i legalitat. Un altre cop la força de la unió de la classe treballadora i la força de l’acció directa i la vaga és la clau per a que les treballadores aconsegueixin allò que volen aconseguir.

Finalment, des de la secció sindical de CGT Girona + Neta, agraeixen profundament tot el suport rebut durant el conflicte i, especialment a la resta de seccions sindicals de Girona que han estat amb les companyes de neteja i al Secretariat Permanent de la CGT de Catalunya que han acompanyat i mostrat el seu suport en tot moment als vaguistes.