Nova okupació de la PAHC Sabadell

Aida G. S. Militant de la PAHC de Sabadell

El passat diumenge 28 d’abril, dia d’eleccions generals, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i la Crisi (PAHC) de Sabadell vam decidir fer ús, un cop més, de la nostra política basada en la col·lectivitat i el suport mutu. És per això que vam alliberar tres pisos en un mateix bloc propietat d’una entitat bancària, que anteriorment havien estat ocupades de manera conflictiva per una màfia.

Van ser algunes de les veïnes les que es van posar en contacte amb la Plataforma per explicar-nos la situació ja que eren conscients que les persones que pertanyem al col·lectiu de la PAHC assumim la responsabilitat d’una bona convivència veïnal i d’involucrar-nos amb la comunitat tot el que ens sigui possible. A més, sempre que hi ha una ocupació nostra, la finalitat és arribar a un acord amb la propietat perquè aquestes persones paguin un lloguer social per poder viure amb tranquil·litat fins que la seva situació millori.

Aquesta acció es va dur a terme gràcies a les més de cent persones que van ser-hi presents i és una conseqüència directa de la manca de solucions per part de les institucions, que no ofereixen ajuda a les persones que tenen una problemàtica greu i que veuen els seus drets vulnerats. És el cas, per exemple, de les persones que no tenen documents perquè no estan empadronades, però no és poden empadronar perquè no tenen documents. Tot això ens porta a un cercle infinit que, de no ser per la tasca cooperativa que fem a la PAHC, on donem les eines perquè la gent s’empoderi i lluiti pels seus casos, acabaria inevitablement amb desenes de persones al carrer o confinades i malvivint a pisos atapeïts.

En aquests tres habitatges s’han instal·lat un pare solter amb un menor, una mare amb dues menors més i dos joves sols. Totes aquestes persones han esgotat les vies burocràtiques i legals i s’han vist pràcticament obligades a ocupar perquè no tenen on anar: a Catalunya hi han gairebé mig milió de pisos buits i 2.000 sol·licituds d’emergència habitacional.

I és que des de fa vuit anys venim denunciant la situació, cada cop més crítica i exigim que es prenguin mesures per frenar la precarietat que ens trobem en matèria d’habitatge; no pot ser que es segueixi mercantilitzant un dret bàsic com és l’habitatge i segueixi havent persones desemparades a les quals se’ls hi nega l’accés a un sostre.

Per això, la PAHC Sabadell continuarem lluitant i fent tot el que estigui al nostre abast perquè no quedi cap persona sense casa, mentre hagi cases sense gent.