8 Mil Motius per fer Vaga

Parlem amb el col·lectiu 8Mil Motius, format per solidàries i per les dones imputades per un piquet en la passada vaga general feminista del 2018. Són acusades per un delicte de desordres públics greus i els hi demanen fins a 26.000€ en concepte de responsabilitat civil. 

El 8 de març del 2018, en el context de la Vaga General Feminista, un piquet format per dones talla les vies dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya a l’altura de Sant Cugat. Mesos després. Tres mesos després, set integrants del piquet aneu a declarar als jutjats com a imputades. De què us acusen?

El passat 8 de març, en un context de Vaga General Feminista, des del Comitè de Vaga de Sant Cugat vam decidir sumar-nos a les convocatòries d’accions de primera hora del matí en les que es volia visibilitzar que si les dones decidim que aquest món que ens oprimeix s’aturi, podem fer-ho. Crèiem (i creiem) que és legítim que en un context on les dones de classe treballadora estem doble i triplement oprimides hem d’utilitzar totes les eines de lluita que tenim i que hem guanyat al llarg de la història i convocar i participar activament de la Vaga General Feminista és una d’aquestes.

Aquest tall de vies era una acció simbòlica on volíem mostrar que juntes podem fer que el dia no comenci amb normalitat, al mateix temps que denunciar que a diari, les dones quan agafem els mitjans públics de transport patim agressions i violències masclistes i que hem decidit dir prou i que cal senyalar a aquelles organitzacions, que tot i saber que són còmplices de les agressions que s’hi produeixen no fan res.

El 14 de març, una setmana després de la vaga, vam rebre les citacions per anar a declarar davant dels mossos. Tres mesos després se’ns va citar per anar a declarar als jutjats de Rubí. Actualment, encara estem en fase d’investigació i no s’han formulat les acusacions. A més, el jutge tampoc ens va informar de què se’ns investigava. Quan ens van citar a declarar els mossos, ho feien per un possible delicte de desordres públics.

Tenim entès que FGC s’han personat com a acusació particular. Què us demanen?

FGC es va personar com a acusació particular. De moment, ha demanat una responsabilitat civil de 26000€, però fa un parell de mesos que ha decidit retirar-se de la part penal. Ara que el procés ja està engegat, ara que la fiscalia ja està actuant, continuen demanant una responsabilitat civil de 26000€.

Teniu data de judici? En què es basa la vostra defensa?

Encara no s’ha tancat la fase d’investigació. Estem a l’espera de saber de què se’ns acusa finalment, i poder elaborar el nostre escrit de defensa. No obstant, tal i com ja vam deixar clar quan vam anar a no declarar, entenem que el tall de vies era una acció legítima en una jornada de vaga general feminista, legalment convocada, en la que juntament amb dones de tot el món volíem denunciar un sistema que ens oprimeix per ser dones en tots els àmbits de la nostra vida.

Què us va portar a tallar les vies dels FGC?

Segons un informe elaborat per la pròpia Generalitat l’any 2016, més del 17% de les agressions masclistes que es produeixen fora de la parella tenen lloc en el transport públic. I FGC no tenia cap protocol ni cap política per fer-hi front. Som moltes les dones que hem viscut agressions quan agafem els FGC a diari per anar a estudiar, a treballar o desplaçar-nos per realitzar qualsevol activitat, i el que és més greu, moltes d’aquestes agressions es naturalitzen o no es denuncien perquè sabem que difícilment tindran conseqüències.

El 8 de març, en la jornada de vaga general feminista, vam decidir que entre totes senyalaríem aquells àmbits on les dones seguim vivint opressions a diari, a Sant Cugat (i al Vallès) era important senyalar als FGC.

La vaga del 8 de Març del 2018 no va aconseguir aturar la producció. Perquè penseu que va ser un èxit?

No es va aturar la producció en alguns àmbits, en altres sí. Però el que ens fa valorar la vaga general feminista com un èxit és la gran visibilitat que va tenir, com des de que vam començar a preparar la vaga es van posar les desigualtats i les opressions que vivim les dones treballadores, i com a través de les accions durant la jornada de vaga es va poder visibilitzar clarament un feminisme de classe (i voldríem dir també antiracista, encara que ens queda molta feina per fer en aquest àmbit).

Es van fer molts esforços per invisibilitzar la Vaga General Feminista, vam tenir una contraconvocatòria dels sindicats del sistema que volien que la vaga fracassés, i malgrat tot, les dones organitzades vam aconseguir portar el debat als carrers i que comencessin a entrar als centres de treball. Això és un èxit, sobretot quan des del sindicalisme es segueix tenint molta por a la lluita de les dones per millorar les nostres condicions laborals.

Com afrontareu aquest procés repressiu?

Hem creat un grup de suport, 8 Mil Motius, i des del grup de suport estem treballant la campanya feminista i antirepressiva. Volem que el cas serveixi per seguir posant sobre la taula tots els motius, els 8 mil motius, que ens van portar a fer vaga, no només per nosaltres, sinó per totes les dones que han lluitat en el passat i per totes les que ho faran en el futur.

A part, hi ha les dificultats econòmiques que aquestes les portem com podem: venent samarretes, fent barres i tenim una caixa de resistència (ES51 3025 0014 0914 0009 6010).

Teniu pensades accions de protesta i solidaritat?

Estigueu atentes a quan hi hagi l’escrit d’acusació, us farem arribar convocatòries! I mentrestant, aquest 8 de març tornarem a sortir al carrer, perquè seguim tenint 8 Mil Motius per lluitar!