Dones Llibertàries. Avancem juntes posant la vida al centre

Durant els dies 17 al 20 d’abril, va tenir lloc la V Trobada del grup de Dones Llibertàries, on vam participar dones de diferents territoris de l’estat espanyol, de manera intergeneracional i amb noves incorporacions de companyes.

Filant la nostra trajectòria

Aquest grup va néixer l’any 2018, arran del Congrés de Mèrida, on vam veure la necessitat d’ajuntar-nos, fent-nos costat, treballar juntes… En aquests moments ja tenim una petita trajectòria conjunta: Mèrida 2018; Ruesta, 2019; Vallvidrera (Bcn), 2019; (la proposta de trobada a Valladolid es va anul·lar per la situació de Pandèmia); Caldes d’Estrac (Bcn), 2023; Ciutadella, 2023; Dílar (Granada), 2024.

A partir d’aquestes trobades hem creat una història col·lectiva, amb testimoniatges gràfics, documents, debats, propostes, construcció de continguts, suggeriments, acords, en constant formació, crítica i autocrítica… però sobretot creant un espai de cures, apropament mutu, companyonia i construcció col·lectiva. Unes trobades amb moltíssims aprenentatges i molta sororitat col·lectiva entre nosaltres, on el debat i el respecte són prioritaris.

Com avancem durant les trobades

En aquesta V trobada vam treballar refrescant la memòria de propostes i temes pendents de les trobades anteriors i trobant la manera de fer-les realitat, compartint els avenços dels grups de treball, sobre presentació de Llibertàries (fullet), difusió (bloc, xarxes socials) i agenda confederal 2025.

Del pensament col·lectiu a l’acció conjunta.

Es van presentar les propostes de treball i es va acordar i consensuar el document de presentació de Llibertàries: què som, objectius, finalitat.

Vam treballar també la construcció de l’agenda confederal 2025, amb perspectiva feminista, recuperant les nostres predecessores: anarquistes, sindicalistes, artistes, lluitadores… així com salut laboral, dret al propi cos, antimilitarisme, acció sindical, antiracisme, anticolonialisme, economia feminista…

Vam plantejar també la importància de la difusió (bloc, xarxes socials).

I tot sense oblidar-nos d’un Espai obert de cures. “Com estem? Com estem en els nostres territoris? Com estem en els nostres espais de sindicalisme/activisme?”

Recuperant la nostra genealogia, vam tenir la xerrada-debat: “Contra l’Oblit. El llegat invisible del Patronat de Protecció de la Dona”, a càrrec de Pilar Iglesias Aparicio, investigadora independent, militant feminista, membre del Grup de Suport a les represaliades pel Patronat de Protecció a la Dona. Una xerrada molt formativa i enriquidora, on vam poder recuperar la memòria històrica de la situació de les dones durant l’època franquista.

Com que la trobada es va celebrar en plena naturalesa, vam aprofitar els espais de cures per passejar per l’espai natural protegit de Sierra Nevada, prop de Dílar, per admirar i gaudir d’una vall frondosa envoltada de nogueres, hortes tradicionals i pinedes.

I vam tenir temps de compartir experiències, com ara “Dones en els campaments sahrauís”, a càrrec d’unes companyes de Llibertàries que van ser recentment en aquests campaments i van compartir les seves impressions i experiències.

I seguim avançant, decidint juntes la propera trobada.

I debatent i compartint els avenços del grup de treball sobre agressions, on treballem explorant i consensuant estratègies col·lectives per subvertir les agressions des d’un enfocament anarcofeminista.

Finalment, vam acabar amb un espai de reflexió/debat. “Quina és la teva vaga general? Quins són els motius de la vaga general? Què entenem com a Llibertàries per vaga general?”

I amb l’espai de cures, que tal com diria Emma Goldman “si no puc ballar, aquesta no és la meva revolució”.

Presentació de Llibertàries

Som hereves dels grups de dones llibertàries que ja des dels anys 80 estem organitzant-nos en la lluita feminista.

Llibertàries es crea com un col·lectiu anarcofeminista autònom que neix l’any 2019 com a resposta d’autodefensa feminista davant violències patriarcals encara avui latents en la militància de l’anarcosindicalisme.

A partir d’aquí, ens anem constituint i formant com a grup autònom permanent per diferents territoris.

QUÈ ENS DEFINEIX

• Som un espai de sororitat i suport mutu per a les companyes  llibertàries.

• Som una manera de viure autònoma i en solidaritat (local i internacionalista) amb altres dones i identitats dissidents que lluiten contra el patriarcat, el capitalisme i el colonialisme des d’una perspectiva llibertària.

• Som un espai de cures, ajuda mútua, companyonia i construcció col·lectiva enfront de les violències quotidianes dins del sindicalisme combatiu.

• Som un espai de resistència, acció directa i irreductibilitat contra els diferents sistemes d’opressió.

• Som un motor de transformació des de l’anarcofeminisme en constant formació, crítica i autocrítica.

• Som present, però som conscients de totes aquelles que ens precedeixen i que gràcies a elles estem i seguim aquí.

• La nostra aposta també és recuperar la nostra genealogia feminista i trencar amb la invisibilització històrica cap als feminismes.

• I també som futur, perquè les que vinguin puguin continuar en la lluita feminista transformant realitats.

• Som una xarxa d’intercanvi, apoderament col·lectiu, solidaritat i aliances amb altres col·lectius i organitzacions afins.

SOLIDARITAT ANARCOFEMINISTA PER A TRANSFORMAR-HO TOT!

Email: grupolibertarias@gmail.com