Juntes donem veu a les nostres lluites

Mireia Martín Domínguez. Editorial de l’edició impresa del Catalunya núm. 232 de març – abril de 2024

Dit i fet. Com vam anunciar en l’anterior número del Catalunya, l’edició de març ha estat escrita i coordinada només per dones, igual que en anys anteriors, en commemoració del Dia de la Dona Treballadora.

Comencem l’editorial agraint la feina col·lectiva de moltes companyes que s’han animat a escriure i compartir, algunes per primera vegada. Aquest esforç moltes vegades és doble per haver de compaginar els rols de lluitar i treballar per viure, i a més, moltes vegades també és triple pels rols feminitzats de mares i cuidadores. Gràcies a totes.

Cada vegada aconseguim que més dones s’impliquin, encoratjades per les que venen abans. Per tercer any consecutiu, a la CGT hi ha hagut un major nombre de afiliacions de dones (52%) que d’homes (48%), fruit d’una major sindicació de sectors tradicionalment feminitzats i laboralment desprotegits com ho són les cures. Desitgem que la presència demostrada en aquest mes se segueixi consolidant amb força durant la resta de l’any, i que cada cop més afiliades s’animin a mostrar les seves veus.

En aquest número, el tema en el focus és, evidentment, la vaga del 8M, i l’Aurora ens farà un recorregut per la seva importància. No obstant, les millores de la classe treballadora no només es guanyen amb vagues, sinó també amb l’aplicació de la prevenció de riscos laborals. La perspectiva de gènere també és necessària en aquesta disciplina, i l’apartat de sindicalisme hi estarà dedicat, de la mà de la Pilar.

L’educació és fonamental per a un futur millor, i l’ Àuria ens donarà la seva opinió des d’un punt de vista antipatriarcal i anticapitalista. També comptarem amb una anàlisi dels trastorns de la conducta alimentària, de la mà de la Tere i la Vero.

Les reivindicacions feministes es donen en tot el món, per això llocs tan llunyans com EEUU i Andorra tenen lluites comunes en el dret a l’avortament, com ens explica la Gemma, o la situació a Mèxic, explicada per l’Amada. També és mundial l’anticapitalisme, i en aquest número comptem amb una entrevista a la Federación de Mujeres Cubanas, gràcies a la Rosalia.

Comptarem també amb l’any de la Balbina Pi, entrevista a Elisabet Almeda, sobre dona i presó; reflexions sobre l’òpera i el gènere, les agressions sexuals, el lideratge públic, la intel·ligència artificial i els seus biaixos, les cures, recomanacions culturals… el feminisme és una perspectiva transversal, aplicable a totes les esferes de la vida. Gràcies a les que ens han escrit sobre tots aquests temes: Alícia, Roser, Isabel S, Carme A, Mari T i Mari H. I a moltes més companyes.

Us convidem a llegir els articles d’aquest número, on estan reflectides les veus de moltes lluites i de moltes companyes. Així podrem entendre millor com treballar juntes per aconseguir unes vides més dignes.

Continuarem lluitant el 8M i tots els dies de l’any.