Caravana Obrim Fronteres: participa-hi!

Propera Caravana Obrim Fronteres el juny a Melilla, sud peninsular i València per denunciar la massacre a la tanca de Melilla i la vulneració de drets i explotació de persones migrants

Del 23 de juny a l’1 de juliol es posarà en ruta de nou la Caravana Obrim Fronteres, una iniciativa per visibilitzar i denunciar les vulneracions de drets en territoris fronterers, les necropolítiques migratòries i la situació de les persones migrades en zones de trànsit i al conjunt d’Europa.

Aquesta iniciativa, a la qual CGT Confederal dona suport, i on participem companyes de CGT d’arreu de l’estat, forma part d’una xarxa de plataformes i col·lectius de l’estat espanyol i també de l’italià i el francès, mitjançant la Carovane Migranti, que treballen en defensa dels drets de les persones migrades i contra les polítiques neocolonials.
L’activitat central de la Caravana és l’organització d’una acció de denúncia itinerant amb què centenars de persones es desplacen juntes des de diferents territoris cap a una destinació estratègica per denunciar les vulneracions de drets humans que generen les polítiques migratòries i de tancament de fronteres. També, els autobusos de la Caravana són símbol de les xarxes de solidaritat i de suport entre persones i col·lectius d’arreu que al llarg de la marxa es construeixen i enforteixen. 
Després de la primera acció col·lectiva —que va ser la Caravana a Grècia el 2016, i passant per Melilla (2017), Itàlia (2018), Frontera sud (2019), València (2020, any de la pandèmia en format de trobada entre organitzacions), Canàries (2021) i les fronteres interiors de França-Itàlia (2022)—, aquest any la Caravana es desplaçarà a Melilla, el sud peninsular i València.
Així, la Caravana estarà present el 24 de juny a Melilla per exigir justícia en el primer aniversari de la massacre a la tanca, on 73 persones van ser assassinades, 322 van resultar ferides, 77 desaparegudes i 470 van ser retornades de forma il·legal al Marroc, segons l’Associació Marroquina de Drets Humans (AMDH). Des d’aleshores, unes 300 persones sudaneses segueixen preses a Nador, moltes condemnades a diversos anys de presó, com a resultat de la violència de les batudes en els assentaments on malvivien els dies previs al 24 de juny i després de l’intent d’encreuament. Aquest fet forma part d’un patró de crims racistes que els estats i les seves polítiques migratòries cometen contra les persones migrades a la frontera sud d’Europa i a molts altres llocs del món. De fet, l’any 2022 és el segon amb un nombre més gran de persones mortes i desaparegudes a la Frontera Sud espanyola d’acord amb el registre de dades de l’associació pro drets humans APDHA.
També enguany la Caravana travessarà, del 25 de juny a l’1 de juliol, els territoris del sud peninsular i València per tal de conèixer les lluites dels col·lectius que defensen l’accés a drets de les persones migrades (com el dret al padró o a un habitatge i unes condicions laborals dignes); per denunciar les violacions de drets humans i l’explotació laboral que es cometen en aquests territoris —com, per exemple, als assentaments de barraques de Níjar-Almeria—; per fer un exercici de memòria històrica – també present a la Caravana— recordant la Desbandà, el major crim de guerra del franquisme, que va suposar “la carretera de la mort” entre Màlaga i Almeria. I, finalment, per conèixer i donar suport als ports solidaris dels vaixells de rescat del Mediterrani.
Així, doncs, la Caravana serà una setmana llarga d’accions de denúncia i també d’espais on compartir les experiències de lluita que s’estan vivint en les rutes migratòries i en diferents territoris per erradicar les violències socials i institucionals associades a les fronteres i les migracions.
Per participar-hi, podeu consultar més informació i comunicar-vos via:

  • Instagram: caravanaobrim
  • Web: Caravanaobrimfronteres.webnode.es
  • Correu: caravanaobrimfronterescat@gmail.com
  • Facebook: CaravanaObrimFronteresCatalunya
  • Twitter: @CaravanaObrim
    Inscripcions a: https://bit.ly/41YvGZr