“Ens trobem davant del major ERO que ha fet mai l’Administració”

Daniel Mulero. Revista Catalunya

Parlem amb en José Alberto Villaverde, secretari general de la CGT Administracions Públiques de Barcelona, per la convocatòria de vaga general del 28 d’octubre en el sector públic.

Per quins motius es convoca aquesta vaga general del sector públic?

El motiu principal és el RDL 14/2021, conegut com a «Icetazo», que tracta sobre la precarietat en l’Administració Pública. És un decret que profunditza més en la precarització tant de les condicions laborals de les persones que hi treballen com de la qualitat dels serveis públics.
Es vol imposar el fet de no aprovar un procés selectiu s’equipari a un acomiadament procedent, sent vint dies per any treballat. Pensem en els milers de persones que porten anys i anys treballant per a l’Administració i que es poden veure al carrer amb una ínfima indemnització.
A més, aquest decret no sanciona a l’Administració que és la veritable responsable que moltes treballadores es trobin en aquesta situació de precarietat per la temporalitat en els seus contractes: personal que no es fix a l’Administració, tot i portar anys en molts casos, i que poden treure la plaça que ocupa a concurs. La temporalitat estructural és una forma de precarietat, sense dubte.

El decret també obre la porta a privatitzar serveis donat que l’actual redacció obliga a amortitzar les places d’interines de nou ingrés si no es fa el procés selectiu abans que passin tres anys. Són les modificacions dels articles 10 i 11 de l’EBEP (Estatut bàsic dels empleats públics). Aquesta modificació és contradictòria amb la Directiva 1999/70 CE (amb un rang normatiu superior) sobre el treball de durada determinada, la jurisprudència europea i diverses qüestions prejudicials, que doten de drets a les treballadores i que l’Estat no està respectant.

Quins sectors són cridats a la vaga general del 28-O?

Està cridat a la vaga tota persona d’Administració Pública sigui interina o personal fix, laboral o funcionari, contant els diferents preavisos de vaga que han presentat els sindicats també s’inclou els sectors d’educació i de sanitat.
CGT convoca a Catalunya, Andalusia i País Valencià. Però també hi ha cobertura a tot l’Estat pels preavisos de Co.Bas, Solidaritat Obrera i la Intersindical.

Ens podries explicar que és «l’Icetazo» ?

És un decret que és negociat entre CCOO i UGT, com a actors socials, i l’Estat, com a Patronal, amb la pretesa intenció de reduir la temporalitat en l’Administració Pública. S’esgrimeix que totes les places seran cobertes per interines, però no hi ha cap garantia.


Hi ha promeses que si no se supera el procés selectiu hi haurà borses de treball, sense saber tampoc amb quines condicions. Per tant, aquestes borses impliquen també més precarització i més acomiadaments. Ens trobem davant del major ERO que ha fet mai l’Administració.

28 d'octubre. Vaga del sector públic. Les que hi som, ens quedem - CGT  Ensenyament

Com s’ha construït aquesta vaga?

Després de debats interns, CGT porta aquesta vaga a la Taula Sindical on també participen Solidaritat Obrera, Co.Bas, COS, CNT i IAC i cada organització comença els seus propis debats interns fins que ens trobem en l’actual escenari en què tots els sindicats hem fet una crida conjunta a la mobilització i a la realització de la vaga.

“la temporalitat estructural és una forma de precarietat”

Davant d’aquesta convocatòria de vaga general per part dels sindicats combatius, quina actitud estan tenint els sindicats majoritaris UGT i CCOO?

Estan tenint una actitud reaccionària i de boicot davant la crida a vaga. Pensem que és una vaga que interpel·la a un col·lectiu molt i molt gran de treballadores públiques i UGT-CCOO no estan donant resposta ni cap solució al conflicte que pateixen. Estan deixant de costat al personal més precari de l’Administració i intenten tapar-ho explicant unes suposades bondats del decret que no hi són.

Abans d’arribar a la vaga del 28 d’octubre, també hi ha hagut tant plataformes d’interines que en els últims anys s’han creat, com persones a títol personal, que han litigat contra aquesta temporalitat. Aquests processos administratius tenen un gran cost econòmic, i de temps invertit, i no estan a l’abast de tothom. S’ha creat un moviment molt gran que esperem que es mobilitzi, i UGT-CCOO han quedat al marge.

No hem d’oblidar que són dos sindicats que tenen molts privilegis per part de l’Administració i que en molts casos viuen de subvencions i de cursos de formacions.

Per acabar, vols afegir alguna cosa més?

Fer una crida a la participació de forma massiva en la vaga del 28 d’octubre. I també vull agrair totes les mostres de suport que estem rebent, com per exemple la crida a participar en les mobilitzacions per part del CE de Metro (TMB). També demanar i cridar a totes les persones, més enllà de les que són cridades a seguir la vaga, que s’apropin i participin de les concentracions i manifestació que s’ha convocat.

Hi ha convocat un piquet unitari central a les 9:30 a la Diputació de Barcelona (Rambla de Catalunya 126) i una manifestació a les 12 h amb inici a la Plaça Urquinaona.