Montajes Rus acomiadarà més de 150 treballadores de les mines

Redacció Catalunya

Acord entre el Comitè d’Empresa i la Direcció de Montajes Rus per acomiadar entre 154 i 162 treballadores de les mines de Vilafruns (Berguedà). La CGT, segon sindicat al Comitè, es desvincula de l’acord en considerar-ho “molt millorable”.

Montajes Rus, empresa subcontractada de la minera Iberpotash, que explota les mines de Vilafruns, situades entre Balsareny i Sallent, acomiadarà més de 150 treballadores després d’arribar a un acord amb la majoria de sindicats del Comitè d’Empresa (CCOO, UGT i CSC-Intersindical). 

El conflicte esclatà a finals de juliol, quan la direcció de l’empresa anuncià un ERO que afectava a 248 treballadors. Es dóna la situació que el passat juny van morir dos treballadors de l’empresa en diferents accidents laborals a la mina d’Iberpotash de Vilafruns. L’últim d’aquests accidents, ocorregut el passat 25 de juny, la direcció d’Iberpotash va aturar la producció a la mina per a que un grup d’experts revalués la situació a la mina i les mesures de seguretat.  Davant de l’aturada de la producció Montajes Rus plantejar l’expedient de regulació.

En un primer moment, tant el Comitè d’Empresa com la plantilla de Montajes Rus van rebutjar l’acord i van començar les mobilitzacions. En diverses ocasions els treballadors de Vilafruns, juntament amb companys de les mines de Sallent, es van concentrar en protesta pels acomiadaments, tallant diverses vies i l’entrada a la mina per mostrar el seu rebuig a la proposta de l’empresa.

“aquest acord no és el millor possible i pot ser traumàtic per moltes famílies”

Les negociacions van continuar fins el passat 18 d’agost, en que el Comitè d’Empresa va arribar a un acord amb la direcció de Montajes Rus per l’aplicació de l’ERO. L’acord arribà amb una rebaixa del nombre de persones que perdrien el seu lloc de treball, passant de 248 a entre 154 i 162, un marge que encara està per definir. En aquest acord es defineixen les condicions dels acomiadaments, amb unes indemnitzacions de 23 dies per any treballat amb un màxim de 12 mensualitats; amb un primer pagament d’11.000€ i la part restant 60 dies després. Estableix també aquest acord que es crearà una borsa de treball amb els empleats acomiadats, de forma que, en el supòsit que l’empresa necessiti fer noves contractacions, els primers en ser contractats haurien de ser aquells treballadors que han perdut la feina arrel d’aquest acord. L’acord va ser ratificat el dia 18 per l’assemblea de treballadors de la mina.

La CGT en contra de l’acord

La CGT és el segon sindicat més gran a l’empresa, i ha estat des del primer moment el sindicat que ha atiat la lluita i encoratjat a la plantilla a no desistir de les mobilitzacions com a mesura i posició de força davant les negociacions que Comitè d’Empresa i direcció estaven duent a terme, en les que el sindicat també hi participava. En aquest sentit, la participació de la CGT a les negociacions buscaven en tot moment un acord favorable pels treballadors, fet que consideren no s’ha acabat donant. És per això que CGT no ha signat l’acord en considerar que “no és el millor possible ni molt menys i pot ser traumàtic per a moltes famílies, sobretot en el context d’una comarca empobrida i amb poca feina”.

Segons un comunicat emès per la CGT Berguedà, federació a la qual pertany la secció sindical de Montajes Rus, els anarcosindicalistes no poden estar d’acord amb la pèrdua de llocs de treball i amb l’amenaça de més precarització de les condicions de treballs dels qui es queden treballant. Asseguren, així mateix, que continuaran lluitant per la seguretat al treball, per unes millors condicions laborals i per la conservació del treball a la comarca.