La CGT de Catalunya denuncia l’ERTO presentat per UGT

Redacció Catalunya

La central anarcosindicalista ha presentat una denúncia a Inspecció de Treball en trobar indicis de frau en l’expedient presentat per la UGT amb l’excusa de la Covid-19

Avui dilluns 27 d’abril, la CGT de Catalunya ha presentat una denúncia a Inspecció de Treball pels indicis de frau a la seguretat social que estimem en l’Expedient de Regulació d’Ocupació que ha realitzat la UGT de Catalunya contra una part dels seus treballadors i treballadores. Amb l’excusa de la pandèmia de COVID-19, la UGT vol derivar als fons públics els pagaments de les nòmines de part dels seus treballadors/es.

La pròpia UGT justifica l’ERTO en base a un “brusc descens de l’activitat de l’organització arran de la pandèmia de la Covid-19”, fet que fa que el sindicat tingui previst suspendre tant l’activitat d’una part de la plantilla com reduir la jornada d’una altra. Es dóna la situació que la mateixa UGT afirmava als mitjans de comunicació que l’activitat de la central sindical ha crescut de forma considerable, afirmant que havien respós a fins a 17.000 consultes. Així doncs, la CGT afirma que no es pot argumentar un descens de l’activitat que, per la normativa referenciada i dictada durant l’estat d’alarma, ha vist incrementades les seves prerrogatives.

Aquest ERTO, a més, es produeix la mateixa setmana en que el Parlament de Catalunya aprova uns pressupostos per a CCOO, UGT i patronals de 6,1 milions d’euros per a facilitar la ‘concertació social’, molt per sobre dels 4,2 milions d’euros dels pressupostos del 2017, prorrogats pel 2018 i 2019. Sense que la UGT hagi indicat cap pèrdua d’ingressos per afiliació ni, evidentment, per alguna de les múltiples subvencions que rep. Ens al contrari, poques vegades hi hagut tanta activitat sindical com aquests dies. Aquests fets podrien constituir un frau a la Seguretat Social en tant que la UGT de Catalunya intenta aprofitar les disposicions del RD 8/2020 per descapitalitzar la Seguretat Social, traslladant a aquesta administració el pagament d’un percentatge important dels salaris dels seus treballadors.

Des de la CGT de Catalunya es considera que la UGT no només facilita els ERTOs a les diverses empreses que volen treure rèdit d’aquesta pandèmia, sinó que ells mateixos volen guanyar encara més diners amb l’excusa que una part de la seva plantilla no està presencialment a la feina.

La central anarcosindicalista, a més, afirma que ja ha aconseguit aturar diversos ERTOs fraudulents a altres sectors, com el d’ambulàncies, neteges i transport de passatgers. Així mateix assegura que es tenen poques esperances en que una Conselleria de Treball, que està en mans d’un exalt càrrec d’UGT, sigui imparcial davant dels fets que es denuncien.

Finalment, fan una crida a la classe treballadora catalana a l’organització sindical fora de les organitzacions que es comporten com empreses capitalistes i simples instruments d’empreses i governs.

En aquest enllaç podeu accedir a la denúncia completa:

http://cgtcatalunya.cat/IMG/pdf/4_5850672057691407945.pdf

http://cgtcatalunya.cat/IMG/pdf/4_5850672057691407944.pdf