Actuacions de la CGT en algunes empreses del Camp de Tarragona en la tercera setmana de coronavirus

Redacció Catalunya

La CGT està duent a terme diferents accions en defensa dels drets de les treballadores al Camp de Tarragona. Cada setmana, la Federació Comarcal del Baix Camp – Priorat informa de les tasques sindicals realitzades.

Teleco

Finalment, desprès de 7 reunions de la comissió de negociació, no s’ha arribat a cap acord amb l’empresa. Des del dia 6 d’abril, s’està aplicant un ERTO per causes organitzatives i productives de manera unilateral per part de l’empresa amb les següents condicions:
– Sense cap compensació econòmica complementaria al subsidi d’atur.
– Tres mesos com màxim d’afectació de l’ERTO.
– Un 80% del total del personal afectat, es farà de manera rotativa, una setmana treballant i dues en suspensió.

Ambulàncies Egara

Desprès d’haver denunciat a Inspecció de treball l’incompliment de la normativa de PRL sobre EPIS necessaris pel personal, Inspecció ha contestat que ja s’ha dirigit a l’empresa demanant les mesures aplicades pel coronavirus al centre de treball.

A més, s’ha fet arribar més informació a Inspecció de Treball, relativa al deficient tractament específic dels residus biològics per part de l’empresa i sobre el material desinfectant utilitzat, que no està homologat pel Ministeri de Sanitat), sembla que l’empresa ja ha canviat de líquid desinfectant. De tot això s’han comunicats de premsa que han tingut ressò en diversos mitjans de comunicació. El 7 d’abril un Inspector de Treball ha fet una visita presencial en el centre de treball amb la col·laboraciò del delegat de PRL de CGT a l’empresa.

Crece el conflicto laboral entre los técnicos de ambulancia y ...

Villablanca Serveis Assistencials

En aquest centre sociosanitari de Reus s’han disparat el nombre d’infectats per Covid-19 entre el personal laboral i els usuaris, i degut a això hi ha un grup nombrós de treballadores de baixa confinades en relació amb els contagis per coronavirus, cosa que fa molt complicat treballar en el centre, amb menys personal i amb una situació realment complicada. Hi ha un pavelló totalment aïllat i davant de aquesta situació de gravetat, hem fet una nota de premsa per alertar de la situació actual a Villablanca. Els delegats de CGT estan fent una valoració de totes les mesures que s’han posat en marxa fins ara i sobre la situació actual, per si és convenient interposar denúncia a Inspecció de Treball.

Basics Serveis Educatius

Després de que diverses treballadores del col·lectiu de vetlladores que treballa en aquesta empresa del grup SERUNION es dirigissin a la CGT, per l’incompliment en els pagaments dels salaris del mes de març, CGT va fer una campanya a les xarxes socials denunciant aquesta situació i una nota de premsa. Després d’aquesta actuació de CGT l’empresa va posar-se en contacte amb el col·lectiu de vetlladores amb la promesa de fer efectiva la quantitat deguda, com així va ser finalment el dia 3.

PGI

En aquesta empresa tèxtil de La Selva del Camp s’ha dirigit escrit a l’empresa demanant que facin una avaluació de riscos relacionats amb el Covid-19 per tota la plantilla i per determinar els procediments adequats en cada cas, a més s’ha demanat un plus de perillositat durant l’aplicació de les mesures excepcionals.

STS Ciutat de Reus

De nou ens hem hagut de dirigir a la Direcció d’aquesta residència de gent gran exigint que es facilitin a les treballadores els EPI adequats, degut a un nou incompliment per part de l’empresa. Si persisteixen haurem d’acabar posant denúncia a Inspecció de Treball.

TUV Nord Cualicontrol

Empresa de prop de 100 treballadors que es dedica a la inspecció reglamentària, manteniment preventiu i control de qualitat a empreses petroquímiques i tallers mecànics. L’empresa va presentar un ERTO per força major per a la meitat de la plantilla que finalment no va ser acceptat per Treball, i a continuació va presentar-ne un altre per causes relacionades amb la producció.

Hospital Joan XXIII

Mitjançant interlocutòria de 3 d’abril de 2020, el Jutjat Contenciós Administratiu núm. 1 de Tarragona va estimar per primera vegada a Catalunya, la demanda cautelar d’una auxiliar d’infermeria representada pels serveis jurídics de CGT Sanitat Tarragona, i li reconeix el dret a no anar a treballar per deure inexcusable tant i en quant es troba en el grup de risc del Covid-19. Teniu la sentència a http://www.cgtcatalunya.cat/spip.php?article13336
La treballadora pateix una malaltia respiratòria crònica i esclerosis múltiple, que es troben en el grup de treballadors especialment vulnerables que no han d’exposar-se al SARS-CoV-2, de conformitat amb els informes del Ministeri de Sanitat. Malgrat això, va ser obligada el 19 de març de 2020 a incorporar-se a treballar a la 5ª planta de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, planta que a més va patir un focus infecciós per coronavirus el dia 29 de març.
Tanmateix, el Director de Personal de Joan XXIII està denegant permisos als treballadors en grup de risc com ara les embarassades, sense tenir en compte el risc que comporta per ella i pel fetus en cas de ser contagiats.
Des de CGT s’ha demanat una rectificació urgent per part de l’Institut Català de la Salut i que eximeixi d’anar a treballar als centres mèdics i hospitalaris als nostres companys que es troben en situació d’especial vulnerabilitat a la Covid-19.

El nuevo Hospital Joan XXIII ganará 20.000 metros cuadrados

Carbonell Figueras

Empresa de la construcció que treballa a diverses empreses del polígon petroquímic de Tarragona com per exemple Repsol, va presentar un ERTO per causes de força major però aquest no va ser acceptat finalment per Treball.

Pius Hospital Valls

Com en altres centres sanitaris, escassetat d’equips de protecció individual. Des de l’inici de l’estat d’alarma, el personal de l’hospital de referència de l’Alt Camp ha denunciat la manca d’Equips de Protecció Individual (EPIS) suficients i adequats per tal de protegir el personal i els pacients dels contagis. També s’ha criticat per part del comitè d’empresa els continuats canvis en els protocols de seguretat.
En relació als canvis de jornada —anomenat per l’empresa com a adaptacions de jornada de treball— que els treballadors estem “consentint” en aplicació del decret del govern central, la direcció de RRHH va informar al comitè d’empresa que el sou no es modificaria i que si es feien hores de més es pagarien com a complementàries o extres segons el cas, i si es feien de menys no caldria que es tornessin (hi ha la voluntat d’ajustar al màxim les hores).

Iberboard

A la fàbrica paperera de Picamoixons durant els primers dies no van aplicar el decret llei i van mantenir la producció en els paràmetres habituals tot i no ser servei essencial, malgrat els esforços sindicals realitzats. Després ha procedit a tenir només un terç de la plantilla en actiu. Ara l’empresa es planteja fer un ERTO i passar de 5 torns a 4 a partir del final de la validesa del RDL 10/2020. Sobre la situació existent la CGT Alt Camp – Conca de Barberà ha fet un comunicat:
Com l’Estat ha abandonat a la classe treballadora, en un confinament de pandereta.