Assetjament laboral i sexual a CEDIPSA

Daniela Pop. Secció sindical estatal CEDIPSA

Fa uns mesos, la Secció Sindical Estatal de CGT a CEDIPSA (grup CEPSA) va escriure un primer capítol d’aquesta interminable pel·lícula, digna de les millors sagues cinematogràfiques. Malauradament, un dels conflictes amb la companyia continua sense resoldre’s. És l’assetjament laboral i sexual per raó de sexe a les estacions de servei. 

Després de diverses concentracions i manifestacions a algunes benzineres i davant la seu central de CEDIPSA a Barcelona, que es va dur a terme amb el suport i la col·laboració de les companyes de Gènere de la CGT de Catalunya, no hem trobat cap manera d’establir comunicació amb l’empresa.  

En aspectes tan dispars com el model de negoci i el greu problema de l’assetjament en el món laboral, veiem el mateix resultat: la salut de les persones treballadores es veu disminuïda de manera alarmant, tant física com psicològicament.

En el primer cas denunciat, d’una companya expenedora, presumpta víctima tant d’assetjament laboral com  sexual per part del seu superior jeràrquic, l’empresa va declarar el presumpte assetjador “no culpable”. No obstant això, després de mesos d’angoixa, reflectida en la salut de la nostra companya, s’ha obtingut resolució d’Inspecció de Treball a la nostra denuncia, on diu “… a l’empresa s’ha donat una conducta d’assetjament sexual per part d’un cap d’estació a una expenedora”.

“un dia, la ment es trenca i ja no saps qui ets…”

El que Cepsa està permetent a les seves estacions de servei són casos tan durs com els descrits per una altra companya, una de les quatre protagonistes del segon cas denunciat per aquesta Secció Sindical contra el seu superior jeràrquic i ajudant, i és la següent:

“He viscut en primera persona, a Cedipsa, assetjament laboral. Ha estat un temps difícil, que arriba a minvar la teva autoestima. Crits, discriminació, humiliacions i  tot això  patint en silenci. Fins que un dia, la ment es trenca i ja no saps qui ets…. Quan, per fi, trobes una mà estesa per començar a actuar i solucionar-ho, pots iniciar la sortida d’aquest túnel negre.

Com a part del procés, et trobes amb una empresa que “mai veu assetjament en cap lloc”, potser, com a molt… “abús de poder”.

La medicació que has hagut de prendre, les fòbies i pors vers el teu cap i falsos companys, fins i tot havent de canviar els llocs normalment freqüentats, per por de trobar-los. Tot això, el seu pla d’assetjament, no ho contempla…

Però sí, Senyor A.M.P. va ser assetjament laboral i tot el que han fet, amb les seves accions, és alimentar al monstre (és a dir, el meu superior). Tanquen el problema amb una sanció d’un mes que sabem que mai es portarà a terme.  

Amb aquestes notes, només vull ajudar aquelles persones que pateixen la mateixa situació que jo. Que no tinguin por. Que denuncien tots els abusos. Sempre trobaran el suport i l’ajuda necessària. Gràcies” 

Per tant, és més que clar que CEPSA empara l’assetjament a CEDIPSA, es limiten a un compliment dels requisits més mínims, creant “paripés de protocols d’assetjament laboral”, simples “còpia i pega” de la legislació vigent, i esperen que sigui la Justícia o Inspecció de Treball  els que resolen aquests processos, donada la ineptitud de les persones, tan poc formades en la matèria, que actuen com a instructors de les causes.  

L’altre conflicte amb l’empresa es refereix als anomenats “fals autònoms”. Parlem dels COFOS, un sistema de gestió d’estació de servei, una forma de negoci ideal per a l’empresa i l’autoexplotació dels treballadors. Un gran treball d’aquesta Secció Sindical, buscant benzinera per benzinera, província per província, arribant a denunciar 209 centres de treball, on es beneficien sense cap humanitat de les persones i vulneren tot tipus de regulacions i drets laborals. L’esforç, però, no ha estat en va ja que aviat sortirà una resolució favorable per part de  l’autoritat laboral que porta la nostra denúncia.  

Continuarà…