CGT guanya el conflicte als Teatres Balañà

Redacció Catalunya

Els treballadors i treballadores guanyen el pols a Teatres Balañà, aconseguint substancials millores en les condicions laborals després d’amenaçar de fer vaga els dies 31 i 1 de gener.

Acabem l’any com el vam començar. Si al gener van ser els companys de Cacaolat qui van posar en pràctica allò de “la vaga serveix”, els últims dies de l’any han estat les companyes dels Teatres Balañà.

El grup Balañà gestiona teatres com el Teatre Tívoli, Teatre Coliseum, Club Capitol i Teatre Borràs. El sindicat d’Espectacles de la CGT de Barcelona va convocar durant les últimes setmanes del 2019 vaga en aquests teatres pels dies 31 de desembre i 1 de gener del 2020 per a exigir una solució a la situació que viuen els treballadors i treballadores del Grup Balañà. Les condicions laborals s’han vist greument perjudicades per l’existència de contractes laborals fets en frau de llei per haver-se atorgat sota la modalitat de fixes discontinus, fet que, fins i tot amb la seva legislació, queda fora de la llei. A més, s’estaven vulnerant els salaris mínims i les condicions de treball establertes al conveni de locals d’espectacles públics de Catalunya.

No contents amb això, el Grup Balañà va intentar vulnerar també el dret a vaga a l’instrumentalitzar altres companyes per a contractar a través d’aquestes a treballadors aliens a l’empresa per a substituir als vaguistes, fet que atempta contra el dret a vaga dels treballadors i treballadores. En aquest sentit, el sindicat d’Espectacles ja va denunciar a Inspecció de Treball de la Generalitat per a intentar evitar aquesta vulneració del dret a vaga.

D’aquesta forma, l’amenaça de vaga pels dies 31 i 1 de gener va fer que les vacances de la patronal perillessin i sembla que li van veure les dents al llop. Els directius del Grup Balañà van entendre que amb qui s’estaven jugant la partida era amb la CGT.

“mitjançant la pressió i la mobilització, els treballadors han aconseguit doblegar altre cop la voluntat de la patronal”

La mediació realitzada durant l’última setmana del 2019 va desbloquejar la situació. L’empresa va cedir en la majoria de les demandes que la plantilla havia plantejat. Millores salarials, dies de lliure disposició (que no existien abans d’aquesta demanda a l’empresa), l’actualització dels plusos d’antiguitat i complements de conveni per funcions matinals i actes eventuals, el reconeixement de les categories i les compensacions pertinents quan s’exerceixen puntualment. Mitjançant la pressió i la mobilització els treballadors han aconseguit altre cop doblegar la voluntat de la patronal.

Tot i així, tal com afirmen els companys del sindicat d’Espectacles, algunes de les reivindicacions han quedat al tinter. Per exemple, queda pendent l’articulació de les noves modalitats de contractació per la qual cosa els treballadors i treballadores han emplaçat a treballar en una comissió negociadora per gestionar els còmputs horaris que requereix l’activitat.

Com dèiem, acabem l’any com el vam començar: amb una victòria. Una victòria que ens mostra un altre cop el camí a seguir: la lluita, la pressió, la vaga. I a més, una de les millors vagues, aquelles que, finalment, no calen fer.

Esperem que als amos dels teatres del Grup Balañà no s’ennueguin amb els llagostins durant les seves celebracions… o sí.

Resultado de imagen de vaga teatres balaña"