No tenim un planeta B

“No tenim un planeta B” resava una pintada a una paret d’un carreró. Realment, poques coses més certes hi ha que aquesta sentència. Acostumats i acostumades com estem a la immediatesa, a l’ara, a l’aquí, al consum desenfrenat, a l’obsolescència programada… potser una idea com aquesta ens impacta més del compte. Si ens carreguem aquest planeta, de ben segur que a l’ Amazon en tenen un de nou. I més barat. 

És també potser repetitiu dir que aquesta condemna que ens aboca a l’autodestrucció ha estat sentenciada pel sistema econòmic en el qual vivim. Que sí, que podem reciclar, que podem anar en bicicleta aquí i allà, que podem practicar un consum responsable i de proximitat… és clar que podem, però el problema persistirà si no encertem a trobar l’arrel del problema. Resulta que en aquesta cimera sobre el canvi climàtic del COP25 es reuneixen precisament aquells que són els responsables, o els titelles i els enviats dels responsables, del desastre climàtic que vivim. Per molt que es rentin la cara amb cimeres, o arribin a acords que esdevenen paper mullat. El capitalisme, com deia el mestre Galeano, és el món al revés.

I no volem ser més repetitius però l’emergència climàtica és la mateixa emergència que l’emergència social. L’emergència que deixa dia a dia a milers de persones sense casa, sense treball, sense res per posar-se a la boca. La mateixa emergència que condemna pobles sencers a l’extinció, o que en permet perpetrar el seu extermini amb l’ús de les forces militars dels estats, com el cas del Kurdistan. La mateixa emergència  que parlen les nostres companyes quan són violades i assassinades a mans del patriarcat. Una emergència davant la quan la CGT no hi pot restar passiva. Una emergència que ens interpel·la. Els i les militants del Sindicat hem d’estar permanentment mobilitzats/des, perquè ja no és només una qüestió de sou, ens hi va la vida. És urgent el canvi social, o el canvi climàtic promogut per aquest capitalisme depredador ens abocarà a totes a l’extinció. 

No som els qui defensen el planeta, som el planeta que es defensa.