ENTREVISTA AL SINDICAT DE MARES EN LA DIVERSITAT FUNCIONAL

Maria José Tavira i María Herrero en conversa amb Elena Calvo Escartín

Les discapacitats, les dependències. Les cuidadores. Contra l’explotació de les dones i la vida, reivindiquem les cures i l’economia reproductiva.

Parlem amb la Maria José Tavira i la María Herrero, afiliades de CGT, i del Sindicat de mares en la diversitat funcional. Tenen molt a dir sobre aquest tema en el nostre entorn d’economia productiva imposada pel capitalisme patriarcal.

 – Qui sou i a qui representeu?

Som mares de persones amb discapacitat i grans dependents. Fem criances perllongades i intensives, perquè no s’acaben. Ens hem unit per lluitar plegades pels drets dels nostres fills i filles, i perquè les cures no professionals siguin reconegudes; perquè la cura és un dret fonamental, és una qüestió política i social, una responsabilitat col·lectiva.

Llegeix més

Precarietat en les cures, precarietat en la vida

Redacció

La precarietat laboral és el mal propi del capitalisme, que no t’esclavitza literalment sinó que et fa creure en una expectativa irreal: que podràs viure dignament de la teva feina sota una aparença de llibertat. Una precarietat laboral que s’estén especialment en el sector de les cures: un sector, amb la salut, fonamental per tenir una vida digna.

«Les cures sostenen la vida, però no són reconegudes com a feina ni es té en compte l’impacte que té cuidar en les persones que cuiden», indica Mireia Martín, Secretària d’Acció Feminista i LGTBIQ+ de la CGT de Catalunya. La precarietat en les cures implica una precarietat en com desenvolupen la vida les persones dependents i aquelles anomenades vulnerables perquè són víctimes d’una opressió estructural i necessiten suport, espais comunitaris o acompanyament (persones dependents, discapacitades, sense sostre, refugiades, menors no acompanyats, etc.); i també precarietat en com desenvolupen la vida les persones cuidadores, siguin professionals o no.

Llegeix més

Per què una secretaria de joventut?

Grup de Treball – CGT Joventut

Una tasca fonamental per a tothom qui es pretén revolucionari és la d’analitzar la situació concreta per poder, primerament, identificar quines són les tendències objectives que es desplegaran i, en segon lloc, planificar més acuradament quina estratègia tindrà la capacitat de superar l’estat actual de les coses. És a dir, l’anàlisi de la conjuntura és una condició necessària, però no suficient, per a l’acció política revolucionària. En aquests paràgrafs pretenem fer una defensa de la recentment creada secretaria de joventut de la CGT de Catalunya, guiant els lectors a través del procés de reflexió que ens ha portat al plantejament d’aquest full de ruta.

Llegeix més

Sindicalisme, joventut i acció social

Grup de Treball de Joventut

La militància social és una activitat que ha atret —i atreu— una gran part de joves polititzats o amb una certa consciència de classe. L’habitatge, el feminisme, l’antirracisme, el lleure, l’educació, la sanitat… són algunes de les lluites en les quals si veiem quines persones les dinamitzen, trobem que l’element jove és una part important del seu component.

Llegeix més

Joves i Treball migrant

Grup de Treball de Joventut

Tot i el creixement d’aquests últims anys, s’han de reconèixer les limitacions que tenim els sindicats en general per incorporar la població migrant o d’ascendència migrant. Si ens fixem en els sectors en els que hem crescut podem veure que no hi ha una gran presència d’aquest segment de població: ensenyament, sector social, sanitat, administració pública, a més d’altres sectors on ja teníem pes abans, com el ferroviari i els transports en general, Correus… Sectors on no trobem molts treballadors migrants o d’origen migrant.

Llegeix més