Carters i carteres de Sabadell en peu de guerra

Eduardo Fernández. Membre del Comitè de Vaga i afiliat a CGT

Les treballadores i treballadors de Correus de la Unitat de Repartiment 4 de Sabadell hem començat una vaga indefinida i total des del passat 6 d’abril, com a resposta a la greu situació que estem patint al nostre centre de treball des de fa mesos.

Són moltes les raons que ens han portat a prendre una decisió com aquesta: manca de contractació i conseqüent precarització de les nostres condicions de feina, greus irregularitats per part de la prefectura actual en el tractament de notificacions administratives i en l’enregistrament de les dades corresponents a la propaganda electoral, incompliment de les mesures de prevenció de riscos en relació amb la COVID-19 i pràctiques de comandament autoritàries per part de l’actual prefectura de la nostra carteria, amb obertura d’expedients per no complir directrius impossibles d’assolir per la ja esmentada manca de contractació.

La vaga com a instrument podria ser considerat l’últim recurs i, de fet, no és el camí més desitjable quant a les conseqüències econòmiques per a la nostra condició de classe treballadora que ha de patir constantment els ajustos i retallades que són conseqüència dels excessos i disfuncions pròpies del capitalisme salvatge, que monitoritza la realitat econòmica i social en la qual ens trobem.

La vaga tampoc sembla l’instrument més desitjable, en quant suposa un cert desgast i també certa manca d’acceptació de bona part de la ciutadania que, o bé ho considera un mecanisme innocu i inútil, o directament, una agressió a la “llibertat” de les ciutadanes per haver de patir una interrupció d’un servei públic o qualsevol tipus d’acció relacionada amb una vaga.

“és aquesta solidaritat de classe la que ens dóna força per continuar”

Tot i això, i a pesar de tantes dificultats, quan en un entorn laboral les agressions a la dignitat de les treballadores i treballadors que donen la cara cada dia i que són el veritable pilar de tota activitat laboral, suposen una constant en el dia a dia, la decisió d’anar a la vaga apareix com l’arma imprescindible, por costosa que sigui.

Ja fa tres setmanes des que vam iniciar la vaga i, a pesar de no haver rebut cap resposta per part de l’empresa, tot i haver-se assegut a parlar en un parell d’ocasions -sense èxit totes dues- el que sí que hem pogut aconseguir és la implicació i solidaritat tant de companyes i companys d’altres unitats de repartiment-amb el seu suport tant econòmic com moral-com d’altres entitats com Associacions de Veïns i Veïnes i sindicats que sí que creuen en la vaga com a instrument de lluita vers els abusos de l’elit empresarial que maximitza els seus beneficis en detriment de les persones.

Aquesta solidaritat de classe ens dóna força per continuar amb la vaga i ens dóna raons per animar d’altres unitats de repartiment i d’altres col·lectius per organitzar-se i dir prou enfront de les amenaces i atacs a la nostra condició de treballadores i treballadors. També som conscients que moltes ciutadanes i ciutadans s’identifiquen amb la nostra lluita i ens donen suport perquè, encara que Correos vulgui demostrar el contrari, encara prestem un servei públic que ha de ser de qualitat i accessible per a totes les ciutadanes i ciutadans. Si els màxims responsables d’aquesta empresa no volen ser conscients, haurem de ser les mateixes treballadores i treballadors, juntament amb les ciutadanes i les entitats, les que fem força perquè així continuï. Si no fem front al capitalisme més extrem, amb les seves privatitzacions, externalitzacions, reformes laborals i destruccions de llocs de feina i precarització de les nostres condicions, perdrem la lluita i la nostra realitat es convertirà en una societat fantasma amb consumidors que no poden sortir de casa ni ho necessiten, perquè els grans gegants d’internet podran portar-nos a casa des de menjar a qualsevol altre tipus de producte amb la precarització de tota la cadena de producció, des del procés de fabricació fins al missatger que ens entregui el “producte”. Més barat, més precaritzat. Més destructor del nostre Teixit social.

Imatge

És per això que defensem un model de servei públic, al servei de les persones i de la societat, no dels beneficis dels directius que volen acabar amb aquest model. I defensem unes condicions de feina dignes. I per això fem vaga. Contra la precarització del servei públic, contra les actituds abusives vers les treballadores i els treballadors. I continuarem amb la vaga fins que s’escoltin les nostres reivindicacions:

1. Fi de la sobrecàrrega de feina. Més contractació.

2. Prou autoritarisme per part de la nostra prefectura.

3. Investigació de les irregularitats comeses per part de la nostra prefectura.

4. Prou amuntegament. Reclamem més espai entre treballadores i treballadors com a mesura de prevenció per la COVID-19.

5. Participació sindical en els redimensionaments realitzats per l’empresa per tal d’avaluar les càrregues de feina.

La lluita continua!

CAIXA DE RESISTÈNCIA: ES69 2100 1303 2802 0002 8584

Negoci vs. Solidaritat

Carlos Torres. Afiliat al sindicat de Transports de Sabadell

Fa cosa d’un any el meu pare va caure, va trencar-se el maluc i va haver de patir un ingrés hospitalari de llarga durada immobilitzat al llit. Aquells i aquelles que hagueu travessat per una situació similar haureu pogut veure i viure un fenomen -preciós i alhora trist- que es dóna a la Sanitat Pública. En un àmbit de la societat (el sanitari) cada cop més assetjat per la lògica del mercat, sobreviuen encara un continu de mostres de solidaritat desinteressada i de suport mutu que, potser pel fet de donar-se en un context de debilitat personal i de precarietat creixent, destaquen i es valoren més que en altres àmbits de la societat: el company d’habitació que compra uns auriculars dobles amb cinc metres de cable perquè els dos puguin veure la tele pagant només una targeta; el personal de l’hospital que supleix amb entrega vocacional les retallades; el conegut que s’acosta sempre que pot a l’habitació i t’informa puntual de qualsevol novetat. Res d’una heroïcitat extrema, però gestos que des de la vulnerabilitat del moment et fan recuperar una mica l’esperança en la humanitat.

Doncs bé, salvant totes les distàncies, crec que una de les aportacions més maques que fa la CGT de Correos al sindicalisme actual és posar sobre la taula un exemple més del que explicava al paràgraf anterior. M’explico. Per qui no sàpiga com funciona l’accés a una plaça fixa a Correos ho resumiré dient que és un pasteleo de dimensions bíbliques que l’empresa té pactat amb els grans sindicats i que inclou cursos puntuables d’accés no universal, llibres amb el temari a preus astronòmics, valoració dels mèrits un tant peculiar i totalment injusta o classes a preus prohibitius per a la preparació de l’examen. Mitjançant aquest sistema, aquests grans sindicats s’emporten una quantitat gens menyspreable de milers d’euros en concepte de “formació”, i un elevat nombre d’afiliats (i quotes) que veu en aquesta afiliació (i quota) una eina imprescindible per accedir a l’empresa. Qui vulgui saber més en detall del que estic parlant pot llegir-se, entre d’altres, aquest parell d’articles que va fer el digital publico.es .

Com a exemple més flagrant (s’explica en detall als articles) està el tema dels cursos puntuables. Aquests donen una proporció molt alta de punts en el conjunt dels mèrits valorables al procés de selecció, i només hi ha dues formes de poder fer-los, o bé estàs treballant a Correos en el moment en què l’empresa decideix convocar-los i els fas a través de la seva intranet, o bé ho fas a través d’una de les “escoles de formació” d’algun d’aquests grans sindicats. És a dir, que si ets un treballador eventual tens dues opcions: o jugar-te-la i apostar a que quan surtin els cursos estaràs casualment treballant; o passar per l’afiliació (i la quota) dels grans sindicats.

“la CGT fa un d’aquells gestos que a un li retornen una mica l’esperança en el gènere humà”

La canallada és de tal calibre que ni se n’amaguen. Així, el dia que va sortir publicada la llista d’aquells i aquelles que havíem aconseguit plaça en l’última convocatòria, a la web d’un d’aquests sindicats podíem llegir: “Listado de los 2295 aprobados. Más del 80% afiliados a CCOO. Los casi 1900 aprobados prueban que ser o no ser afiliado a CCOO, no es la cuestión, es la diferencia“. (evidentment no, no cal que us esforceu massa per saber quin és, amb moltíssima diferència, el sindicat més vassall i complaent amb la direcció de l’empresa).

Però l’atracament no acaba amb els cursos puntuables. Després venen els llibres amb el temari i les classes preparatòries de l’examen. I és precisament aquí on la CGT fa un d’aquells gestos que a un li retornen una mica l’esperança en el gènere humà. Així, des de fa anys, mitjançant un considerable esforç militant i a través de la feina d’un grup de treballadors i treballadores, el sindicat elabora i penja gratuïtament un temari i uns tests propis que no tenen absolutament res a envejar al que venen (i amb el que es lucren) altres sindicats i “escoles de formació”. I com a prova de la seva qualitat dir que jo vaig aprovar fent servir només aquest temari gratuït (i també, cal dir-ho, perquè vaig tenir la sort de tenir un dels pocs contractes eventuals de llarga durada que fa l’empresa i que em va permetre fer els esmentats cursos puntuables).

Evidentment aquests petits gestos (uns auriculars per compartir una mateixa tele; una infermera que et porta articles d’higiene d’estrangis; un temari gratuït per unes proves d’accés) no es tradueixen automàticament en grans transformacions socials. Així, ni es garanteix una sanitat pública i de qualitat a base (només) de l’entrega vocacional dels i les seves professionals; ni aconseguirem una acció sindical tan potent com ens agradaria a base (només) de gestos de suport mutu que escapen de les lògiques mercantils i opaques d’altres sindicats. El com aconseguir aquesta acció sindical és altre tema; que dóna segurament per uns quants articles.

Ara bé, el que sí que puc dir és que aquesta forma diferent de ser i actuar de la CGT és nítidament percebuda per la plantilla. I com a mostra -i alhora breu conclusió- un altre petit exemple: al taulell d’anuncis del menjador del meu centre de treball hi ha un cartell on s’hi pot llegir: “Tablón para uso exclusivamente para comunicaciones entre trabajadores. Por favor no colgar asuntos sindicales“. Més enllà de l’enrevessat de la frase, el cartell demostra fins a quin punt la forma de fer dels grans sindicats ha fet que els “asuntos sindicales” i les “comunicaciones entre trabajadores” siguin percebudes com a coses totalment oposades. Doncs bé, en aquest context de deslegitimació creixent del sindicalisme, en els deu mesos que porto en aquest centre encara no he sentit dir ni una mala paraula de la CGT (més enllà del clàssic “són canyeros i són currantes com nosaltres, però fan el que poden amb la força que tenen”). Potser en sí mateix no és massa, però per mi és, com a mínim, un preciós punt de partida.

https://www.publico.es/economia/correos-ccoo-denuncian-negocio-sindicatos-cursos-puntuables-correos.html

https://www.publico.es/sociedad/correos-mujer-mayor-45-formacion-perfil-correos-quiere-desechar.html