Futbol, sororitat i lluita

Laura Gené

Arran del prou conegut cas Rubiales, les futbolistes han fet un exercici de sororitat i unitat envejable a través de l’autoorganització. Organitzar-se sindicalment, saber llegir el moment i no deixar ningú enrere han estat claus per aconseguit moltes de les seves reivindicacions laborals. I és que no hem d’oblidar que les jugadores són treballadores i que qui cometien les violències eren i són els seus caps. No només estem parlant de violència masclista sinó d’assetjament laboral. El petó no consentit de Rubiales, com acostuma a passar amb les violències patriarcals, és tan sols la punta de l’iceberg. Feia mesos, si no anys, que les jugadores anaven denunciant abusos de poder per part d’homes de la federació.

Llegeix més

Donem suport a la diversitat 

Mireia Martín, Secretària d’Acció Feminista i LGTBIQ+

Il·lustració: Lluc Baliarda

El mes passat va ser el mes de l’Orgull, i Catalunya es va carregar d’actes per tot el territori, celebrant les persones lesbianes, gais, bisexuals, trans, intersexuals, asexuals i tothom fora de la normativitat de gènere i sexual. Tant les institucions com les grans corporacions, les mateixes que en el seu dia a dia participen en la mateixa opressió sistèmica que diuen rebutjar, van omplir els carrers de banderes i de declaracions a favor de la visibilitat i els drets del col·lectiu LGTBIQ+, dedicant espais a una comunitat que hauríem d’escoltar cada dia, no només al juny.

Llegeix més

Llibres i lluites a Suleymaniye

Lola Gutiérrez

Delegació internacional per a la inauguració de la biblioteca de les dones a Suleymaniye, al sud del Kurdistan

El passat 24 de juny es va inaugurar a Suleymaniye la biblioteca per a la informació i investigació de les dones, Nagihan Akarsel.

Aquesta biblioteca, tot i ser petita i no disposar dels grans fons bibliogràfics que tenim a occident, és tan important que va comptar amb la presència de dones de diferents parts del món per a la seva posada en marxa. Comencem pel seu nom: Nagihan Akarsel, una de les principals impulsores de la creació d’aquesta biblioteca, hi va posar moltes hores de militància, coneixement, cura… Tantes, que es va convertir en un objectiu per als serveis d’intel·ligència de l’estat turc i va ser assassinada per un dron el 4 d’octubre de 2022 a la porta de casa seva.

Llegeix més

MATERNITAT SUBROGADA: Una forma de violència contra les dones

Rosalia Molina. Dones Llibertàries de CGT

La maternitat subrogada, una forma de violència contra les dones i una pràctica contemporània d’explotació reproductiva de dones i tràfic (venda) d’éssers humans nounats.

Els ventres de lloguer són considerats per nombrosos organismes i moviments feministes com una nova forma d’esclavitud cap a la dona.

La gestació subrogada és un procés pel qual una dona gestant porta un procés complet d’embaràs i dona a llum una criatura per a una altra persona o parella, renunciant i cedint així els seus drets legals sobre el bebè que té en el moment del naixement a canvi, normalment, d’una compensació econòmica. Una pràctica que se sosté en la necessitat econòmica de les dones que s’hi presten; sense tenir en compte l’impacte que té en la salut mental de la mare i el bebè.

Llegeix més