Quatre anys i mig de presó per a Dani Gallardo

Gemma Liñán. Article publicat a LaHaine

L’Audiència de Madrid ha condemnat a Daniel Gallardo a quatre anys i mig de presó per les protestes que va haver-hi a Madrid contra la sentència del procés. A més, haurà de pagar 600 euros de multa i una indemnització de 3.500 euros a l’Ajuntament de Madrid. La Fiscalia demanava sis anys de presó pels delictes de desordres públics, atemptats contra l’autoritat i lesions greus.

“L’informe de lesions presentat per l’agent és una hora anterior a la detenció de Dani Gallardo”

Gallardo ha estat un any a la presó preventiva, des que van tenir lloc els fets. El jutge el va deixar en llibertat provisional l’últim dia del judici a l’espera de la sentència. La resolució judicial encara no sés ferma i es pot recórrer, la qual cosa fa pensar que l’acusat no ingressarà en cap centre penitenciari fins que s’esgoti tota la via legal. Amb tot, no es pot descartar que la Fiscalia demani l’ingrés immediat a la presó.

Gallardo està acusat de desordres públics, atemptat contra l’autoritat i lesions greus. Va ser detingut el 16 d’octubre, just després de la concentració, durant els enfrontaments entre els manifestants i policia. Segons la seva defensa, Dani Gallardo estava intentant defensar a una amiga seva de les agressions policials.

La construcció d’un cas

Segons les proves i els fets, l’acusació es construeix per a criminalitzar la protesta. No hi ha indicis, segons la defensa, d’allò del que pretén acusar-ho a la policia. L’informe policial acusa Gallardo d’haver colpejat amb un pal amb claus el casc d’un policia. La defensa ho desmenteix, així com apunta la hipòtesi que la presó provisional ve determinada pel segon cognom de Gallardo, Herzog, que és alemany.

“En aquestes càrregues detenen a tres persones, una de les quals menor d’edat, però a Dani no ho detenen allà, sinó molt més tard”, relata Alejandra Matamoro, portaveu del Moviment Anti-Repressiu de Madrid, que s’ha fet càrrec de la defensa de Gallardo. De fet, Dani ja estava tornant cap a casa amb els seus amics quan van xocar amb la policia, ja passats els disturbis. Els antidisturbis van per ells i els nois fugen com poden. Els agents aconsegueixen atrapar a Elsa, una amiga de Dani. “Ell s’adona que no els segueix, que l’ha agafada la policia i l’estan apallissant. Llavors gira en rodó i intenta ajudar-la. Allà és quan eldetenen i l’apallissen a ell també”, explica la portaveu del Moviment Anti-Repressiu de Madrid.

La principal acusació contra Dani Gallardo és per, suposadament, haver agredit un policia amb un pal de fusta amb uns claus oxidats, extracte d’un còdol, que s’hauria clavat en el casc, però no l’hauria perforat. “No és cert. Ni tan sols hi ha proves reals ni consistents”, denuncia Alejandra. La principal prova és una fotografia del casc, que va ser degudament filtrada a El Mundo per a incriminar al Dani. “A la foto es veu el casc amb el pal “pintiparado” (sic), però a comissaria. És impossible que això hagués aguantat el cop. No s’aguanta per enlloc”, diu la portaveu del col·lectiu. A més, subratlla, que el Dani és un noi de complexió molt prima que no tindria la força per a clavar-lo en el casc d’un antidisturbis. “I si ho aconseguís clavar, no podria fer amb tanta profunditat que pogués aguantar fins a arribar a comissaria i fer-li la foto”, sosté.

L’altra prova és l’informe de lesions del policia suposadament agredit, que ni existeix, segons Alejandra. “El policia va allà i diu que té mal de cap. El tractament que li donen és, simplement ibuprofeno. Això és l’informe de lesions”, assenyala. Per a acabar de rematar-ho, l’informe de lesions presentat per l’agent és una hora anterior a la detenció de Dani Gallardo. L’acusació se sustenta com sempre en la paraula del policia, que en aquest país és suficient per a fer i desfer. “El que digui el policia va a missa”, denúncia la defensa. Estan preparats per a més irregularitats i “sorpreses” durant el judici oral. “En aquests casos mai se sap”, admeten.