Ara fa cent anys (i són sempre els mateixos)

Ara fa cent anys, un cop d’estat imposava a l’estat espanyol una dictadura capitanejada per Miguel Primo de Rivera, el setembre de 1923. Era la primera dictadura d’aquell segle XX que viuria dècades de dictadura, primer aquesta i més tard la franquista. Potser aquesta eclipsada per la segona, però no menys dura i execrable.

No feia ni un any de la Marxa sobre Roma que havia portat Mussolini al poder a Itàlia, i sens dubte va ser una inspiració per Primo de Rivera —amb les enormes diferències entre els dos països—. Feixista o feixistitzant, el mirall italià va ser present en aquesta primera dictadura i no és casualitat que el fill del dictador, José Antonio, fos el fundador de Falange Española, l’expressió del feixisme espanyol els anys trenta juntament amb les JONS de Ramiro Ledesma i Onésimo Redondo.

Llegeix més

La Cerdanya i la manipulació del passat

Antonio Gascón i Agustín Guillamón

El 9 de setembre de 2023 s`aixecarà un monòlit en honor a les víctimes dretanes de la matança del 9 de setembre de 1936 a Puigcerdà

L’acte públic

El 24 d´agost de 2023 es va celebrar a l´Arxiu Comarcal de la Cerdanya, a Puigcerdà, un acte polític públic de la dreta local, presidit per l´arxivera Erola Simon, amb assistència de l’actual alcalde i d´un representant del Memorial Democràtic. Era un acte tancat, sense possibilitats d´intervenir-hi ni debatre res.

El motiu de l´acte era la presentació d´un pòdcast sobre la matança del 9 de setembre del 1936 al Còrrec del Gavatx, a prop de Puigcerdà. La presentació fou feta per les seves autores: la periodista puigcerdanenca Teresa Turiera-Puigbó i la seva filla Neus Aldeguer, estudiant de periodisme.

Llegeix més

LA MOLA TANCA LA PORTA A LA MEMÒRIA LLIBERTÀRIA A MENORCA

COMUNICAT DEL SECRETARIAT PERMANENT DE CGT MENORCA EN RELACIÓ AMB LA DENEGACIÓ D’ÚS D’INSTAL·LACIONS DE LA FORTALESA DE LA MOLA PER PART DEL CONSORCI MILITAR DE MENORCA 

El passat 8 de febrer de 2023 una delegació de CGT Menorca es va reunir amb el Coronel Víctor Manuel Herrero Álvarez, Director del Consorci Militar de Menorca, amb l’objectiu de sol·licitar l’ús d’una de les instal·lacions de la fortalesa de La Mola el dia 15 d’abril de 2023 per a la celebració d’un acte d’homenatge a Salvador Seguí i Rubinat, amb motiu del centenari del seu assassinat a mans del terrorisme patronal. 

El motiu de la localització de l’acte a les instal·lacions esmentades és el fet que Salvador Seguí, «El Noi del Sucre», figura cabdal de l’anarcosindicalisme de principis del segle XX, va ser empresonat a la Fortalesa de La Mola entre 1920 i 1922. Consideràvem adient que un acte de reparació de la memòria històrica com aquest tingués lloc allà on el moviment llibertari menorquí va mostrar-ne, en el seu moment, la solidaritat amb el company empresonat.

Llegeix més

Pierre Van Paassen i l’entrevista que (no) va fer a Durruti

Manel Aisa Pàmpols

No feia gaires dies, a través de la pàgina web de l’Ateneu Enciclopèdic, em van donar l’oportunitat de parlar d’un document del fons de Diego Camacho en el qual Diego tenia anotacions en un escrit a màquina amb què, des del Canadà, Eduard Vivancos, va enviar la traducció de la famosa entrevista de Van Paassen a Durruti, publicada al diari de Toronto “Star” el 18 d’agost de 1936. Però des d’Amsterdam ens arriba una informació que aclareix aquella històrica entrevista.

Llegeix més