La CGT de Catalunya denuncia l’ERTO presentat per UGT

Redacció Catalunya

La central anarcosindicalista ha presentat una denúncia a Inspecció de Treball en trobar indicis de frau en l’expedient presentat per la UGT amb l’excusa de la Covid-19

Avui dilluns 27 d’abril, la CGT de Catalunya ha presentat una denúncia a Inspecció de Treball pels indicis de frau a la seguretat social que estimem en l’Expedient de Regulació d’Ocupació que ha realitzat la UGT de Catalunya contra una part dels seus treballadors i treballadores. Amb l’excusa de la pandèmia de COVID-19, la UGT vol derivar als fons públics els pagaments de les nòmines de part dels seus treballadors/es.

La pròpia UGT justifica l’ERTO en base a un “brusc descens de l’activitat de l’organització arran de la pandèmia de la Covid-19”, fet que fa que el sindicat tingui previst suspendre tant l’activitat d’una part de la plantilla com reduir la jornada d’una altra. Es dóna la situació que la mateixa UGT afirmava als mitjans de comunicació que l’activitat de la central sindical ha crescut de forma considerable, afirmant que havien respós a fins a 17.000 consultes. Així doncs, la CGT afirma que no es pot argumentar un descens de l’activitat que, per la normativa referenciada i dictada durant l’estat d’alarma, ha vist incrementades les seves prerrogatives.

Aquest ERTO, a més, es produeix la mateixa setmana en que el Parlament de Catalunya aprova uns pressupostos per a CCOO, UGT i patronals de 6,1 milions d’euros per a facilitar la ‘concertació social’, molt per sobre dels 4,2 milions d’euros dels pressupostos del 2017, prorrogats pel 2018 i 2019. Sense que la UGT hagi indicat cap pèrdua d’ingressos per afiliació ni, evidentment, per alguna de les múltiples subvencions que rep. Ens al contrari, poques vegades hi hagut tanta activitat sindical com aquests dies. Aquests fets podrien constituir un frau a la Seguretat Social en tant que la UGT de Catalunya intenta aprofitar les disposicions del RD 8/2020 per descapitalitzar la Seguretat Social, traslladant a aquesta administració el pagament d’un percentatge important dels salaris dels seus treballadors.

Des de la CGT de Catalunya es considera que la UGT no només facilita els ERTOs a les diverses empreses que volen treure rèdit d’aquesta pandèmia, sinó que ells mateixos volen guanyar encara més diners amb l’excusa que una part de la seva plantilla no està presencialment a la feina.

La central anarcosindicalista, a més, afirma que ja ha aconseguit aturar diversos ERTOs fraudulents a altres sectors, com el d’ambulàncies, neteges i transport de passatgers. Així mateix assegura que es tenen poques esperances en que una Conselleria de Treball, que està en mans d’un exalt càrrec d’UGT, sigui imparcial davant dels fets que es denuncien.

Finalment, fan una crida a la classe treballadora catalana a l’organització sindical fora de les organitzacions que es comporten com empreses capitalistes i simples instruments d’empreses i governs.

En aquest enllaç podeu accedir a la denúncia completa:

http://cgtcatalunya.cat/IMG/pdf/4_5850672057691407945.pdf

http://cgtcatalunya.cat/IMG/pdf/4_5850672057691407944.pdf

La CGT atura un altre ERTO a SIFU S.L., que presta serveis de neteja a l’Ajuntament de Barcelona

Redacció Catalunya

Dimecres 8 d’abril al vespre es va tenir coneixement de que l’empresa SIFU S.L. que presta diferents serveis a Barcelona Serveis Municipals va haver de retirar l’ERTO que havia plantejat davant la pressió sindical de la CGT

SIFU S.L. és una de els empreses subcontractades que presten serveis de neteja, recepció, control d’accés, etc. a centres com el Parc Güell, l’Estació del Nord, l’Arxiu Contemporani de l’Ajuntament de Barcelona i les Fonts de Montjuic, dins de Barcelona Serveis Municipals que presideix el tinent d’alcalde de l’Ajuntament Jaume Collboni. Es dóna la situació, a més, que aquesta empresa és un centre especial d’ocupació que contracta a personal amb diferents minusvalies, pel que es tracta d’un dels col·lectius més vulnerables en l’actual crisi social i econòmica del Covid19.

Tot just l’empresa va plantejar l’ERTO, el sindicat de neteja de la CGT de Barcelona va iniciar els tràmits per impugnar-ho davant l’autoritat laboral, ja que aquest expedient no s’ajustava a l’article 34 del Reial Decret 8/2020 del passat 17 de març, així com també entrava en contradicció amb el Decret d’Alcaldia emès per Ada Colau.

El sindicat no es va quedar aquí, i va inciar la pressió també cap els responsables directes del servei, l’Ajuntament de Barcelona i BSM (Barcelona Serveis Municipals) dels quals depèn.

Ahir a la tarda, des de la direcció de l’empresa es va comunicar que l’ERTO havia quedat annul·lat, de forma que les nòmines de les treballadores es pagaran íntegrament i cap dels empleats perdrà la feina.

Des del sindicat es feliciten ja que, tot i la dificultat expressa de la lluita sindical en aquests dies de confinament, la CGT ha estat capaç de pressionar i guanyar aquest conflicte davant la irresponsabilitat i vergonya de l’empresa SIFU SL.

Imatge


Dos ERTOs aturats en un mateix dia

Redacció Catalunya

Els sindicats de CGT aconsegueixen aturar dos ERTOs avui divendres gràcies a la pressió de les treballadores. D’una banda el Grup Indra plantejava dos ERTOs a dues de les seves empreses que afectaven a 20.000 treballadors; de l’altra, l’empresa Serunion -subcontracta de serveis d’educació- que havia deixat de pagar les seves vetlladores.

Aquest divendres 4 d’abril els sindicats de la CGT han aconseguit aturar dos Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació arrel de la crisi generada pel COVID-19.

El primer d’aquests és el que afectava a la plantilla del grup Indra en dues de les seves empreses: Indra Sistemes, matriu del grup, i Indra Solucions Tecnologies de la Informació. Aquests ERTOs, a més de les suspensions de contractes, incloien una rebaixa de salari del 5% al 25% pels gairebé 20.000 treballadors de la plantilla.

Aquestes suspensions de contracte, que s’aplicaria a 8.000 treballadors, significava deixar sense cap mena de complement a la prestació de desocupació com sí que ocorre en molts altres ERTOs. L’empresa matriu, Indra Sistemes volia aplicar l’ERTO al 60% de la plantilla, mentre que a Indra Solucions TI els contractes suspesos eren uns 4.250 treballadors, el 32% de la plantilla.

L’altra empresa que s’ha hagut d’empassar el seu ERTO ha estat Bàsics Serveis Educatius-Serunion, empresa subcontractada pel Departament d’Educació que presta serveis auxiliars a les escoles, com les vetlladores. Aquest és un dels col·lectius més precaris del sector de l’ensenyament, i l’empresa, arribat l’abril, només havia abonat la nòmina corresponent fins el dia 13 de març (dia en que les escoles van tancar per ordre del Departament d’Educació), notificant a les treballadores que es trobaven en situació d’expedient de regulació.

Es dóna la circumstància que totes aquestes empreses gaudeixen d’una excel·lent situació tant a nivell financer com econòmic. A tall d’exemple Indra compta amb un fons de maniobra de gairebé 600 milions d’euros, mentre que Serunion, gaudeix també de diversos contractes de les administracions, fet que fa que puguin assumir les despeses que la crisi del COVID-19 està generant en comptes de fer-la pagar a les treballadores i treballadors.

En ambdós casos, ha estat la pressió dels sindicats i les seccions sindicals de la CGT la que ha posat en escac les decisions empresarials, que s’han vist obligades a retirar els expedients de regulació.

Tornem a tenir dos exemples on es demostra que la lluita serveix, inclús en la situació d’excepcionalitat en què ens trobem. Els sindicats de la CGT de Catalunya tornen a demostrar que els ERTOs es poden aturar i que la lluita és l’únic camí.